Sa Vučićem o boljem životu na Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2013, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Vučićem o boljem životu na Kosovu

Ukoliko se sretnem sa gospodinom Aleksandrom Vučićem to će biti zbog potrebe a ne zbog uslovljavanja, i uz obostrano zadovoljstvo i želju. Naš susret bi imao isključivo jednu temu, a to je bolji život Srba na Kosovu, kaže za "Vesti" Slobodan Petrović, potpredsednik kosovske Vlade.

Da li će to biti susret dvojice Srba ili dve funkcije?

- Osim toga što smo dvojica zamenika premijera, mi smo i Srbi.

Vučić je rekao da nas čekaju pakleni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dani. Kakve uslove su Priština i EU postavili Beogradu koji su neprihvatljivi?

- Ne želim da iznosim detalje, jer se previše spekuliše a ne zna se još uvek sve. Treba da sačekamo kraj ovog dela dijaloga i dozvolimo premijerima da kažu konačni dogovor. Beograd, kao i Priština žele maksimum i svako na kraju dana ima svoju unutrašnju politiku i treba da se izbori sa sopstvenom javnošću. Budite sigurni da će se na kraju doneti kompromisna definicija odnosa i nadležnosti. Opasno je to prejudicirati. Dajte još malo vremena da se strane usaglase.

Najlakše je kritikovati, ali je najteže doći do predloga koji će obuhvatiti svačiju viziju i želju. Zato treba razumeti proces dijaloga koji je proces u kojem nema pobednika i gubitnika. Brisel želi da reši odnos Srbije sa Kosovom i pokazuje posvećenost u tome, smatra Petrović.

Oko čega su pregovori zapeli i gde ni Priština ni Brisel ne popuštaju?

- Pregovori nisu zapeli, oni su samo teški i zahtevni i jednostavno je potrebno još vremena kako se ne bi donele brze odluke.

Sa kim od zvaničnika iz Beograda ste se sreli u Briselu i kako su izgledali ti susreti?

- Susreo sam se celom delegacijom koju predvodi premijer Ivica Dačić. Susreti su bili dobri i konstruktivni.

O čemu ste razgovarali?

- O položaju Srba i interesima srpske zajednice na Kosovu u trenutnim okvirima.

Kakvi su Vaši generalni utisci o razgovorima?

- Po meni ovaj dijalog nema alternative i veoma je uspešan, posebno ako se uporedi sa prethodnim. Mislim da su obe vade pokazale istinsku želju za normalizacijom odnosa. Važno je da dođemo do rezultata koji se može primeniti i koji će biti za dobrobit građana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.