SUMNJIV IM RAST SRPSKOG IZVOZA Rusi veruju da roba iz EU završava na njihovom tržištu pod srpskom deklaracijom

Izvor: Blic, 26.Sep.2017, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUMNJIV IM RAST SRPSKOG IZVOZA Rusi veruju da roba iz EU završava na njihovom tržištu pod srpskom deklaracijom

Zaustavljanje crvljivog voća na granici sa Rusijom, navodno poreklom iz Srbije, nije jedini problem sa kojim se poslednjih dana suočava Ministarstvo poljoprivrede. Kako piše „Politika”, Rusija nam je dala rok da do 2. oktobra dostavimo tačne površine pod zasadima voća i povrća koje se najviše izvoze u tu zemlju.

Razlog za taj potez je upravo konstantan rast izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. Zbog toga u Rusiji ponovo sumnjaju u reeksport. Odnosno da se roba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uvozi iz Evropske unije i različitim malverzacijama transportuje na njihovo tržište ali sa našim deklaracijama.

To su predočili predstavnici fitosanitarne inspekcije "Roseljhodnadzor" koji su nedavno bili u redovnoj kontroli u Srbiji. Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, potvrdio je da ovakav zahtev postoji, kao i da će ministarstvo dostaviti podatke.

- Činjenica je da naš izvoz u Rusiju stalno raste, što je kod njih probudilo sumnju. Naš stav je da je to posledica sve većih površina pod zasadima voća i povrća jer se i sve više poljoprivrednika uključuje u taj posao - kaže Nedimović i dodaje da Rusija sada želi da dobije zvanično podatke o našoj poljoprivrednoj proizvodnji, a kada ih budu imali na stolu znaće pouzdano na koje izvozne količine mogu da računaju u narednom periodu.

On je najavio da će ove nedelje učestvovati na sednici mešovite komisije u Moskvi gde će sa ruskim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Tkačevim, razgovarati o svim pitanjima.

Prema podacima ministarstva poljoprivrede od januara do avgusta ove godine, izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je veći 22 odsto u odnosu na isti period 2016, a voća 10 odsto. U Rusiju smo, do jula izvezli poljoprivredne proizvode za 211 miliona dolara, što je 30 miliona više nego prošle godine.

Sagovornik "Politike" dobro upućen u stanje na tržištu smatra da Rusija najverovatnije cilja na reeksport jabuka. Prošle godine, po zvaničnim podacima, iz Srbije je izvezeno 220.000 tona tog voća, a oko 75 odsto je završilo sigurno na ruskom tržištu. To je drastično povećanje u odnosu na 2006. kada smo ukupno izvezli 35.000 tona jabuka.

- Istina je da imamo povećanje zasada, intenzivniju proizvodnju i bolji kvalitet i da je to doprinelo rastu izvoza. Ali zvanični podatak o našoj proizvodnji jabuka je "prenaduvan". Nezvanično se procenjuje da se 15 do 25 odsto jabuka uvozi, pretežno iz Poljske i zemalja u okruženju i dalje transportuje u Rusiju - kaže izvor "Politike".

Ministar Nedimović ne isključuje mogućnost da je bilo mahinacija i da se deo izvoznih rezultata može prepisati reeksportu.

- Ubeđen sam da reeksport postoji zbog čega stalno kontrolišemo izvoz zajedno sa policijom i carinom. Nedavno smo recimo, obavešteni da je ruska inspekcija pronašla zaraženo voće iz Srbije. Među tim insporukama bila je i "pljosnata" breskva, kakva se recimo uopšte ne uzgaja u Srbiji - ističe ministar poljoprivrede.

Javna je tajna da je poslednje dve godine reeksport voća na tržište Ruske Federacije, jedan od najunosnijih poslova i to ne samo u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.