SRAMAN I OPASAN POTEZ ODLAZEĆE ŠEFICE EU! Federika Mogerini zabada nož u leđa Srbiji na NAJLUKAVIJI NAČIN!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Avg.2019, 07:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRAMAN I OPASAN POTEZ ODLAZEĆE ŠEFICE EU! Federika Mogerini zabada nož u leđa Srbiji na NAJLUKAVIJI NAČIN!

Odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini spremila je perfidnu zamku za Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom: na predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova Unije i zemalja kandidata za članstvo, krajem avgusta, u Helsinkiju, pozvala je i predstavnike Prištine.

Prema informacijama, Mogerinijeva po svaku cenu pokušava da promeni dosadašnju praksu i na ovaj sastanak "ugura" i tzv. Kosovo, koje je daleko od statusa kandidata za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU. Na taj način hoće da svom nasledniku, Špancu Žozepu Barelu nametne da lista učesnika budućih sastanaka ovog formata uključuje i prištinske političare.

Taj lukavi manevar Italijanke posebno dobija na težini ako se zna da njen naslednik dolazi iz države koja ne priznaje Kosovo i koji je deklarisani protivnik separatista u Kataloniji.

Ove sastanke, koji se održavaju na svakih šest meseci, organizuje predsedavajući EU, ali formalno šef diplomatije, u ovom slučaju Mogerinijeva, upućuje pozive. Obavešteni izvori tvrde da je ona u sredu iznenada odlučila da pozivnicu pošalje i predstavnicima Prištine, odnosno šefu diplomatije tzv. Kosova Bedžetu Pacoliju, uprkos protivljenju zvaničnog Madrida i činjenici da niko od zemalja to nije tražio.

Ovi sastanci se održavaju u tzv. Gimnih formatu, odnosno ispred učesnika je navedeno samo ime i prezime, bez državnih obeležja, ali je stav Beograda da zvaničnicima Prištine nikako nije tu mesto.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da će se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem konsultovati da li Srbija da učestvuje na naprednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kandidata u Finskoj.

- Odlazeća visoka predstavnica u poslednji čas je promenila ceo koncept, pa će na sastanku biti i "zemlje partneri". To čini na kraju mandata, samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju – zaključio je Dačić.

Inače, sastanak šefova diplomatija EU i zemalja kandidata zakazan je za 29. i 30. avgust u finskoj prestonici.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Federika za sto ugurala "Kosovo"!

Izvor: Večernje novosti, 16.Avg.2019

Sraman potez odlazeće šefice diplomatije EU uoči sastanka u Helsinkiju. Učesnici dosad bile samo zemlje koje su kandidati za članstvo. Vruć krompir za Španca Borela čija zemlja ne priznaje lažnu državu ODLAZEĆA šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini spremila...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.