SPREMITE SE ZA NAJGORI SCENARIO Panika u EU: Ovim zemljama preti najveća gasna kriza

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2022, 12:26

"SPREMITE SE ZA NAJGORI SCENARIO" Panika u EU: Ovim zemljama preti najveća gasna kriza

Ursula fon der Lajen, predsednika Evropske komisije je rekla da treba da se pripremimo na najgoru moguću situaciju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u intervjuu španskom listu "El Mundo" da bi EU trebalo da se pripremi za najgoru moguću situaciju kada je reč o snabdevanju gasom.

- Moramo ostati jedinstveni jer su oni jedini odgovorni za ovu energetsku krizu u Moskvi i niko drugi. S obzirom na to da je Rusija već delimično >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili potpuno prekinula isporuku gasa za 12 zemalja članica, svi moramo biti spremni na najgore - rekla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je napomenula da su neke zemlje EU više zavisne od ruskog gasa "bilo zbog svog geografskog položaja ili zbog svojih suverenih energetskih odluka" i dodala da su te zemlje sada u ranjivijoj poziciji, ali da su ekonomije zemalja članica povezani su preko jedinstvenog tržišta.

- Sada se EU okreće pouzdanijim energetskim partnerima. Već smo dostigli rekordne količine isporuka tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Država, povećavajući obim gasa iz Norveške, zemalja Zaliva, Alžira ili regiona Kaspijskog mora i sve veći broj zemalja širom sveta - dodala je ona.

- U prvoj polovini 2022. godine uvezli smo dodatnih 38 milijardi kubnih metara LNG-a i gasa kroz cevovode koji nisu iz Ruske Federacije. To više nego kompenzuje smanjenje isporuke gasa od 28 milijardi kubnih metara kroz ruski gasovod, a to je više od 38 milijardi kubnih metara gasa - rekla je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"EU DA SE PRIPREMI ZA NAJGORI SCENARIO" Šefica EK upozorava: Neke zemlje su ranjivije, ali moramo da ostanemo ujedinjeni, KRIVAC JE SAMO JEDAN

Izvor: Blic, 01.Avg.2022

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u intervjuu za španski list El Mundo kako bi EU trebalo da se pripremi na najgoru moguću situaciju kada je reč o snabdevanju gasom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.