Izvor: Radio 021, 19.Sep.2019, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOSO "Milan Petrović" na Novom naselju dobija zeleni krov, gradiće se i postrojenje za kompostiranje

ŠOSO "Milan Petrović" na Novom naselju dobiće zeleni krov i solarne panele zahvaljujući sredstvima Nemačke i Evropske unije, a Novi Sad, odnosno Gradsko zelenilo postrojenje za kompostovanje.

Kako se navodi u odluci o promeni plana poslovanja "Gradskog zelenila", ovo preduzeće je nedavno potpisalo dva ugovora o donacijama.

Prvi je u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u ukupnom iznosu od preko 12 miliona dinara, a drugi Savezne vlade Nemačke koja je preko GIZ-a (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit ) u iznosu od 45 miliona dinara.

Donacija u okviru IPA je vezana za projekat koji traje u periodu od 2014. do 2020. i odnosi se na ozelenjavanje gradova, odnosno razvoj i promociju energetske efikasnosti i održive životne sredine u urbanim sredinama "GreEnergy". Konkretno, u ovom slučaju se radi o kreiranju zelenih krovova i zelenih zidova u Novom Sadu i Osjeku.

U Novom Sadu će to biti ŠOSO "Milan Petrović" na Novom naselju, gde će biti postavljen zeleni krov iznad fiskulturne sale od 500 kvadrata i zeleni zid do 100 kvadrata, a takođe ugradiće se solarni paneli snage od 120kw i urediti sistem za sakupljanje kišnice i vode iz klima uređaja. U projektu učestvuju i Prirodno-matematički fakultet, Uprava za imovinu, a sa hrvatske strane Grad Osijek i Građevinski fakultet iz Osijeka. Ceo ovaj projekat predviđa i zamenu neefikasnih svetiljki savremenim led lampama i ukupna vrednost u okviru Intereg IPA programa je 308.427,73 evra.

U izmenama plana poslovanja "Zelenilo" navodi da će za IT opremu za "GreEnergy" projekta dati 240.000 dinara, za instalaciju zelenog krova i zida 10.680.000 dinara, kao i 1,2 miliona dinara za usluge angažovanja eksperta za "prag procedure i izveštavanje za projekat".

Druga donacija koja dolazi direktno od Nemačke vlade u iznosu od 390.000 evra će omogućiti Zelenilu da u svom novom sedištu na Temerinskom putu projektuje, izgradi i pokrene postrojenje za kompostiranje. Novac će se raspodeliti tako da će 3,6 miliona dinara ići za spoljnog konsultatna za pripremu tehničke dokumentacije za izradu kompostnog polja, a 43,2 miliona dinara za izgradnju polja i hangara i stručni nadzor.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.