SLOVENIJA PREUZIMA PREDSEDAVANJE EU: Hrvatska vođenjem uvela koronu u Uniju, da li će je Slovenci izvesti?

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2021, 11:27

SLOVENIJA PREUZIMA PREDSEDAVANJE EU: Hrvatska vođenjem "uvela" koronu u Uniju, da li će je Slovenci "izvesti"?

Hrvatska je predsedavala EU od 1. januara do 30. juna 2020. godine, Slovenija predsedavanje preuzima 1. jula ove godine

Predsedavanje Evropskoj uniji, koje će pripasti Sloveniji u drugoj polovini godine, biće još zahtevnije nego obično zbog pandemije korona virusa, izjavio je Gregor Štajer, šef slovenačkog sekretarijata zaduženog za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << organizaciju predsedavanja.

Slovenija planira da bude domaćin skoro 190 događaja, od kojih će mnogi možda morati biti održani onlajn, prenosi slovenačka agencija STA.

- Kalendar događaja još nije spreman za javno objavljivanje - rekao je Štajer, i dodao da će Slovenija, kako trenutno stoje stvari, biti domaćin 185 dogadaja.

Najzahtevniji organizacioni događaj će, kako napominje, biti samit lidera EU, a i septembar će biti veoma izazovan, jer će Slovenija biti domaćin godišnjeg Strateškog foruma na Bledu, kao i zasedanja ministara spoljnih poslova i odbrane EU.

Još jedan veliki događaj biće samit o zapadnom Balkanu, planiran za prvu polovinu oktobra.

Preostalih 166 dogadaja biće održano na podministarskom nivou, rekao je Štajer.

Dodao je da ostaje nejasno da li će se događaji odvijati uz fizičko prisustvo ili putem interneta, što će zavisiti od epidemiološke situacije.

- Bez sumnje ovo bi mogao biti najveći logistički izazov. Pripremamo se za oba scenarija, ali teško će biti doneti odluku. Bezbednost ljudi će imati prednost - poručio je Štajer.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.