SAMO DVA KORAKA DO BREXITA: Lideri EU usvojili sporazum

Izvor: Mondo, 25.Nov.2018, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAMO DVA KORAKA DO BREXITA: Lideri EU usvojili sporazum

Lideri EU danas su u Briselu odobrili pre nekoliko dana postignut sporazum za izlazak Velike Britanije iz EU naredne godine. Ostaje da ga usvoje parlamenti EU i Britanije.

Foto: MONDO, Mario Milojević

Lideri EU usvojili su danas na samitu u Briselu dogovor o Bregzitu, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk.

"Dvadesetsedam članica EU usvojilo je Sporazum o povlačenju i političku deklaraciju o budućim odnosima bloka i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Londona", rekao je Tusk nakon samita koji je trajao manje od jednog sata.

Predsednik Litvanije Dalija Gribauskejte izjavila je da je dogovor o Bregzitu usvojen, ali da je "proces izlaska daleko od gotovog".

Britanski premijer Tereza Mej i lideri EU izrazili su nadu da će sporazum biti usvojen u Parlamentu čime bi bio olakšan izlazak Londona iz članstva u martu naredne godine.

Ništa manji problem budžeta Italije

Drugi poroblem o kome će biti govora u Brselu nije mnogho manje stresan za EU. Italija se i dalje bori da održi dijalog o svom budžetu, koji je Brisel odbacio. "Nadamo se da ćemo izbeći sankcije", izjavio je kasno sinoć italijanski premijer Đuzepe Konte, prenose mediji u Rimu. Evropska komisija otvorila je nedavno put ka eventualnim finansijskim sankcijama Italiji pošto je 21. novembra ponovo odbila italijanski nacrt budžeta za koji smatra da ne poštuje propise. Odluka Evropske komisije nije iznenađujuća. Brisel je krajem oktobra odbio nacrt budžeta, što je prvi put u istoriji EU. Italija je odbila da ponovo razmotri svoj nacrt koji predviđa deficit od 2,4 odsto BDP sledeće godine, što je tri puta više od ranijih ciljeva, a Italija ionako ima javni dug od 130 odsto BDP-a dvostruko je veći od ograničenja u EU.

Posle 18 meseci pregovora, uključujući i poslednje sa Španijom oko Gibraltara, lideri su usvojili uslove izlaska Britanije i da odrede okvir budućih odnosa između Londona i Brisela.

Najveće pitanje sa kojim se EU sada suočava je da li će podeljena manjinska vlada Mejove uspeti da održi sporazum, jer se očekuje oštro protivljenje tekstu u britanskom Parlamentu.

Holandski premijer Mark Rute pohvalio je pre samita Mejovu na vođenju teških pregovora i izrazio uverenje da bi ona mogla da uspešno sporazum sprovede kroz Parlament.

On je naglasio da EU "mrzi" Brexit, da time nema pobednika i da svi gube.

Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, istakao je da po zaključenju Brexita "niko nema razloga da bude srećan", ali je pomenuo stihove pesme britanske grupe "Kvin" - "Prijatelji će biti prijatelji, sve do kraja" (Friends will be friends right till the end)"

Sporazum između Britanije i EU mora biti usvojen u britanskom i evropskom parlamentu.

Pao dogovor o Gibraltaru, Španija ne blokira Brexit
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.