SAD zapretile Srbiji sankcijama zbog kupovine ruskih PVO sistema

Izvor: Vostok.rs, 26.Feb.2020, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD zapretile Srbiji sankcijama zbog kupovine ruskih PVO sistema

"Pozivamo sve naše saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija pod Zakonom o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA)", saopštio je Stejt department u pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše isporuke ruskih PVO sistema „Pancir S“ u Srbiju. "U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima smo više puta izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir", dodao je portparol Stejt department.
Hodžis: Od koga Srbija smatra da treba da se branihttps://t.co/SKqymdJ1VF
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) February 24, 2020 Iz Evropske unije je prethodno saopšteno da je za "napredak na putu evrointegracija, potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom”, prenosi Glas Amerike. “Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela”, saopštio je u pisanom odgovoru za Glas Amerike Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja. Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je ranije "zabrinutost" Sjedinjenih Država zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji. Takođe je u novembru prošle godine zapretio sankcijama Srbiji zbog kupovine ruske vojne opreme.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.