SAD: Hapšenje Mladića jedina prepreka Srbije na putu u EU

Izvor: Blic, 09.Dec.2010, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Hapšenje Mladića jedina prepreka Srbije na putu u EU

VAŠINGTON - Stabilna, prosperitetna Srbija je od suštinskog značaja za regionalnu stabilnost i saradnju, i SAD podržavaju njene evropske aspiracije, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen.

On je u sredu u Kongresu SAD, na saslušanju pred Helsinškom komisijom, izrazio optimizam što se tiče budućnosti zapadnog Balkana, ukazujući da perspektiva članstva u Evropskoj uniji ostaje najjači mogući pokretački motiv za snažno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napredovanje regiona.

Govoreći o Srbiji, Kantrimen je konstatovao da, "iako se i dalje ne slažemo oko Kosova, u mnogim oblastima gradimo zajedničke interese".

"Podržavamo evropske i evroatlantske aspiracije Srbije. Naši programi, pomoć i aktivnosti u Srbiji usmereni su ka pomaganju da ona postane prosperitetnija zemlja koja živi u harmoniji sa EU i svojim susedima", dodao je on.

SAD podržavaju korake koje je Beograd preduzeo na poboljšanju saradnje sa Haškim tribunalom, pozivajući ga da u potpunosti ostvari svoju spremnost na saradnju i uhapsi preostale begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"To ostaje jedna od najznačajnijih prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji", kazao je Kantrimen.

Saradnja Srbije i Hrvatske - odličan primer

U izlaganju pod naslovom "Zapadni Balkan: Razvoj u 2010. i nade za budućnost", on je kao dobar primer istakao saradnju Srbije i Hrvatske.

"Ohrabreni smo naporima predsednika i vlada u Beogradu i Zagrebu", rekao je Kantrimen govoreći o procesu pomirenja nakon "strašnih stvari" koje su se događale devedesetih godina.

"To je jako važno ne samo na političkom, već i na simboličnom planu. Pozdravljamo te hrabre korake predsednika Borisa Tadića i Ive Josipovića", dodao je Kantrimen i ujedno ukazao da se ne radi samo o pomirenju i istoriji, već da Srbija i Hrvatska dobro sarađuju, imaju "snažan dijalog" o pitanju izbeglica i izrazio nadu da će se rešiti to pitanje koje pogađa "desetine hiljada" ljudi.

SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine SAD za pregovore nakon izbora

Veliki deo svog izlaganja Kantrimen je posvetio Kosovu. Prema njegovim rečima, saradnja SAD, NATO-a i EU na Kosovu je snažna.

"Mi smo bliski partneri na terenu, podržavamo ambicioznu misiju Euleksa i snažno podržavamo napore EU da započne dijalog Srbije i Kosova o praktičnim pitanjima. Nadamo se da taj dijalog treba da počne posle izbora i formiranja nove vlade na Kosovu i verujemo da će EU voditi taj dijalog produktivno", rekao je Kantrimen.

"Očekujemo od nove vlade da brzo sedne za sto sa srpskim pregovaračima i u direktnim razgovorima rešava neka pitanja za koja su sve zajednice na Kosovu zainteresovane", rekao je Kantrimen i dodao da će SAD u tom dijalogu biti tu da pomognu, "ne kao advokat neke od strana, već pružanjem tehničke podrške EU.

On je rekao da očekuje da će nakon izbora nova vlada u Prištini hitno usmeriti pažnju na odluke o izgradnji vladavine zakona i obezbeđenju privrednog napretka.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroaziijske poslove rekao je da su SAD izrazile zabrinutost zbog poziva Srpskog nacionalnog veća za Kosovo i Metohiju da Srbi ne učestvuju na vanrednim kosovskim izborima.

"Generalno sam optimista kada se radi o Kosovu. Impresivno je da tri godine posle proglašenja nezavisnosti imaju politički sistem koji funkcioniše, koji nije savršen, nije bez konflikata, ali sistem koji donosi odluke", dodao je on.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.