Ruski trojanski konj u EU; da li će Srbija trpeti sve veće pritiske? VIDEO

Izvor: B92, 29.Sep.2022, 20:35

"Ruski trojanski konj" u EU; da li će Srbija trpeti sve veće pritiske? VIDEO

Beograd -- Nije prvi put da Evropska Unija od početka sukoba u Ukrajini Srbiji preti zaustavljanjem pregovora.

Šta će podrazumevati "kompromisni predlog" i koliko ovakav narativ može uticati na buduće evropske investicije?

"Evropska Unija duboko zabrinuta ponašanjem Srbije", "Beograd ne može više sedeti na dve stolice", "Vučić podržava Putina", "Obustaviti pregovore o pristupanju"... >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ovako su uglavnom glasila saopštenja evropskih zvaničnika od početka sukoba u Ukrajini.

"Rat što duže traje to se više radikalizuje i koriste se sve teža i teža sredstva i u ratnim dejstvima i u propagandi i politici", rekao je Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

"Stvari postaju sve teže i sve je veća opasnost da se krene u suspenziju EU u pregovorima o pristupanju sa Srbijom", dodaje Zečević.

"Oni su zapravo pokazali izvanredno strpljenje. Mi smo jedini u Evropi koji ne želimo da ništa usaglasimo, sada će osmi paket sankcija. Oni bi očekivali da se progresivno usaglašavamo", kaže Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

Izveštaj u kome se traži obustavljanje pregovora došao je nakon potpisivanja sporazuma ruskog i srpskog šefa diplomatije, koji je zapravo bio tehničke prirode i potpisivan je unazad decenijama.

"Svaka sitnica se gleda, svaki dokument se gleda, koliko god on bio tehnički i možda nevažan postaje izuzetno bitan. U tom kontekstu imate već jednu radikalizaciju prema Srbiji", rekao je Zečević.

"Ja mogu da zamislim kako su doživeli u EP i državama članica da dok oni razmatraju 8. paket sankcija, mi se rukujemo sa Lavrovom", dddaje Subotić.

Evropska Unija neće obustaviti pregovore sa Srbijom. Najveće grupacije došle su do, iako oštrog, ipak kompromisnog predloga.

"Ako govorimo o potencijalnom zamrzavanju odnosa sa Srbijom to je na dalekom štapu, u fatalističkom scenariju mogli bi da nam uvedu vize, ukinu status kandidata, to je neka nuklearna opcija, ono što je moguće je de fakto zamrzavanje", kaže Subotić.

Ovakav narativ najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije definitivno može loše da utiče na buduće investicije, saglasni su naši sagovornici.

"Vrlo loša poruka u smislu da su odnosi EU i Srbije pogoršani i zamrznuti, da nema napretka i da Srbija nije sigurno tržište za evropske firme", kazao je Zečević.

"Članice ne mogu da zabrane, ali mogu da pošalju obeshrabrujuću poruku, a i same firme će shvatiti da ne žele da posluju u državi koja dobija nadimak da je ruski trojanski konj", navodi Subotić.

Gubljenjem epiteta "ruskog trojanskog konja" i uvođenjem sankcija, Srbija bi mogla da izgubi i podršku Moskve u Savetu Bezbednosti po pitanju Kosova i Metohije, upozoravaju stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.