Rusija: Evropska unija je dobrodošla u Evroaziju

Izvor: B92, 03.Sep.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Evropska unija je dobrodošla u Evroaziju

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Igor Morgulov, smatra da je koncepcija velikog evroazijskog partnerstva otvorena za sve uključujući i Evropsku uniju.

Govoreći na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku ocenio je da se situacija na evroazijskom prostoru ozbiljno promenila, prenosi Sputnik.

"Jasno je da se poslednjih decenija situacija na velikom evroazijskom prostoru ozbiljno promenila. Pojavili su se novi centri moći, kojih nije bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre 50 godina“, istakao je on.

Morgulov je kao nove centre moći spomenuo Kinu, Indiju, Južnu Koreju, Japan i države-članice ASEAN-a. Pored toga, u regionu su se pojavila i integraciona udruženja, kao što su EU, EES, ASEAN i druga.

On je istakao da su u Moskvi uvek verovali da je moguće rešiti probleme u odnosima sa Zapadom, kako realne, tako i veštački "naduvane“.

"Smatram da nam veliko evroazijsko partnerstvo može pomoći u tome, može nas ujediniti sa Evropom u okviru velike Evroazije. Sa naše strane, vrata za EU u veliku Evroaziju i dalje su otvorena. Nikada nismo odbijali saradnju sa Briselom, ostajemo privrženi ideji jedinstvenog ekonomskog, humanitarnog i bezbednosnog prostranstva“, rekao je Morgulov.

Prema njegovim rečima nije reč samo o ujedinjavanju od Lisabona do Vladivostoka, nego i o uključivanju cele Evroazije, sve do njenog južnog dela, odnosno od Atlantika do Tihog okeana.

Tokom svog govora na Forumu, Morgulov se dotakao i teme izgradnje ruskih vojnih objekata na južnim Kurilskim ostrvima, rekavši da to nema nikakve veze sa mirovnim sporazumom sa Japanom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EVROPSKA UNIJA JE DOBRODOŠLA U VELIKU EVROAZIJU: Zvaničnik ruskog MSP kaže da su vrata Evroazijske unije otvorena za EU

Izvor: Kurir, 03.Sep.2019

Koncepcija velikog evroazijskog partnerstva otvorena je za sve zemlje i organizacije, uključujući i Evropsku uniju, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.