Izvor: Southeast European Times, 22.Jul.2011, 23:16

Rumunija razmišlja o novom ministarstvu za finansijska sredstva EU

Rumunija razmišlja o novom ministarstvu za finansijska sredstva EU

Bukurešt se nada da će inicijativa pojačati nisku stopu iskorišćenosti finansijskih sredstava EU

22/07/2011

Pol Ćokoju za Southeast European Times iz Bukurešta – 22.7.2011.

Zbog još uvek aktuelnih kritika zbog slabog privlačenja i iskorišćenosti finansijskih sredstava EU, rumunska vlada odlučila je da formira novo ministarstvo koje će isključivo nadgledati novac iz Unije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
„Takva praksa isplatila se u drugim zemljama EU, posebno među onima koje su ušle u EU u poslednjim fazama proširenja, na primer Poljskoj. Taj model bi trebalo dobro proučiti i primeniti u Rumuniji“, kaže urednik dnevnog lista Adevarul Jon Jonita za SETimes.

Komentatori kažu da je ideju o novom ministarstvu rođena pod pritiskom EU zbog zabrinutosti Brisela, u kritičnom trenutku u evrozoni, da Rumunija, koju muče ekonomske teškoće i ozbiljna kriza, propušta da iskoristi milijarde evra koje su joj na raspolaganju da razvije svoju ekonomiju.

„Nesposobnost korišćenja poklonjenog novca odaje jedan nefunkcionalan sistem koji traći novac evropskih poreskih obveznika. U EU ima onih koji pozivaju ili na preusmeravanje tih sredstava ili na uvođenje nove filozofije njihovog korišćenja“, kaže Jonita.

U budžetu za period 2007 – 2013. izdvojeno je 20 milijardi evra za Rumuniju, ali je Bukurešt privukao tek 10% te sume, pokazuju podaci rumunske vlade.

U pismu koje je poslao predsednik Evropske Komisije Hoze Manuel Baroso krajem juna, međutim, ukazuje se na to da pomenutih 10% preterivanje.

„Komisija je i dalje veoma zabrinuta zbog veoma niske finansijske apsorpcije strukturnih i kohezionih sredstava u Rumuniji, koja je dostigla stopu od samo tri odsto, što je zanemarljivo poboljšanje od ranijih dva odsto na koje sam ukazao u svom prethodnom pismu“, rekao je Baroso.

Kohezioni fondovi treba da izjednače uslove ekonomskog poslovanja u EU za nedavno primljene članice. U Poljskoj, 1% privrednog rasta je prošle godine ostvareno je zahvaljujući sredstvima EU.

Pod pritiskom kritike, vlada je pismo obelodanila tek pošto su rumunski mediji pretili da će je tužiti zbog ograničavanja pristupa informacijama od javnog značaja.

Uvreženo mišljenje je da bi novo ministarstvo trebalo da bude jednostavan organ, sa inicijativom za privlačenje sredstava

Previše birokratije i visok stepen korupcije najčešće se navode kao najveće prepreke za privlačenje i apsorpciju sredstava EU. „Kada imate birokratiju, imate i korupciju“, kaže Jonita.

Korupciji doprinose lokalni zvaničnici, koji često preporučuju kompanije svojih rođaka za pružanje konsultantskih usluga. One postoje samo da bi dobijale velike provizije, a da pritom ne proizvode konkretne rezultate, kaže Pol Barbu, ekonomski urednik sajta Ziare.com, za SETimes.

„Zbog toga je Narodna banka više puta ponovila da je bolje imati velike projekte umesto trenutnih 40 hiljada, koji su daleko od realizacije“, kaže Barbu.

Više EU fondova znači više malih i srednjih preduzeća, koja će otvoriti nova radna mesta i povećati proizvodnju. „Veća proizvodnja znači bolja interna potrošnja i, što je još važnije, veći izvoz, a ta dva faktora su danas pokretači rumunske ekonomije“, kaže Barbu.

Ipak, mnogi sumnjaju da će se efekat formiranja novog ministarstva osetiti u neko skorije vreme.

„Teško je formirati ministarstvo, jer za to je potrebno odobrenje parlamenta. Pošto je vladajuća koalicija tako krhka, sumnjam da će zatražiti od poslanika da se izjašnjavaju o zakonu koji menja strukturu vlade“, kaže Jonita.

Ministarka za regionalni razvoj Elena Udrea nedavno je istakla da za formiranje ministarstva nije određen nikakav rok.

Nastavak na Southeast European Times...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.