Referendum u MK alarm za uzbunu, poslednje upozorenje EU

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Referendum u MK alarm za uzbunu, poslednje upozorenje EU"

Predsednik CG Milo Đukanović upozorava da ishod referenduma u Makedoniji mora biti "alarm za uzbunu i poslednje upozorenje" Briselu i svima koji odlučuju u EU.

Kako je naveo, EU mora da se "daleko ozbiljnije odnosi prema proširenju na Zapadni Balkan i da povlači odlučnije strateške poteze".

Đukanović je u izlaganju u Evropskom parlamentu ocenio da stabilnost evropskog kontinenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učvršćuje strategija integracije, a ne posustajanja ili obustavljanja procesa ulaska Zapadnog Balkana u EU.

Dodao je da "ostaje da se veruje" da se neuspeh referenduma u Makedoniji "neće nepovoljno odraziti na dijalog Srbije i Kosova, koji je i bez toga veoma komplikovan, pa je potrebno u to uložiti dodatne napore, utoliko pre što postoji entuzijam za to i u Prištini i u Beogradu".

"Najvažnije je da je dijalog uspostavljen i da traje bez obzira na povremene incidente i političku temperaturu koja se podiže s obe strane", rekao je crnogorski predsednik.

Izrazio je nadu da će svi koji su uključeni u taj proces uzeti u obzir "tradicionalno rovitu stabilnost" na Zapadnom Balkanu, i težiti prevazilaženju "istorijski opterećujeg jaza između Beograda i Prištine".

Đukanović je ukazao da "posustaje evroentuzijam" koji je postojao i na Zapadnom Balkanu.

Krupni uzroci, primetio je, koji podrivaju donedavni proevropski zamah i oduševljenje na Zapadnom Balkanu, jesu oprečni tonovi "s raznih evropskih adresa" o ujedinjavanju EU.

To su otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu koja potiču još od jugoslovenske krize, rekao je crnogorski predsednik, naglasivši da su to "nedovršena rešenja u odnosima Srbije i Kosova, u Makedoniji, i Bosni i Hercegovini".

"Zbrka i neizvesnost na evropskim adresama hrani iluzije još uvek poletnih nosilaca nazadne politike u regionu, a koji i dalje sanjaju o prekompoziciji regiona u velikodržavne tvorevine i neumorno traže podršku tim idejama na nekoj važnoj međunarodnoj adresi", rekao je Đukanović.

On je rekao da rezultati referenduma u Makedoniji najbolje svedoče o tom stanju, dodavši da se "decenijska zapuštenost ovog problema nije mogla nadoknaditi intenzivnijom podrškom sa zapadnih adresa u nekoliko poslednjih meseci".

"Takođe rano i nepripremljeno se ušlo u pripremu za referendum, domaćoj javnosti je trebalo ostaviti još vremena da shvati značaj tako važne odluke za budućnost njihove zemlje", rekao je on.

Đukanović je ocenio da postoji nada da se "propušteno može nadoknaditi dvotrećinskom većinom u parlamentu" u Skoplju ili preko novih izbora.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.