Ratni zločinac savetuje Srbiju o „fundamentalnim vrednostima EU“

Izvor: Vostok.rs, 24.Sep.2018, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratni zločinac savetuje Srbiju o „fundamentalnim vrednostima EU“

"Nije na Evropskoj Uniji da diktira uslove za rešenje pitanja Kosova i jasno je da će za bilo kakav sporazum o tome ključnu ulogu igrati lokalne vlasti", smatra ratni zločonac i bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

"Radeći poslednjih nekoliko meseci sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači ubrzali su pregovore o tome, sa ciljem da se postigne konačan, sveobuhvatan i pravnoobavezujući sporazum", objašnjava Solana svoj stav u tekstu na portalu "Prodžekt sindikejt" pod nazivom "Dobar podstrek za Balkan", prenosi u presklipingu Unmik.

Kako napominje, i Beograd i Priština svesni su da ih "status kvo" skupo košta jer koči njihove težnje za članstvom u Evropskoj Uniji i nameće veliki teret njihovim ekonomijama.





"U ovoj fazi dijaloga, ključno je da preovladaju oprez i umerenost. Zaostavština Vučića i Tačija zavisiće najvećim delom od njihove spremnosti da formulišu realistične predloge, koji su u skladu sa fundamentalnim vrednostima Evropske Unije", navodi Solana.


Ovo je, prema njegovim rečima, prilika za obe strane da izvuku maksimum iz svojih pozicija i mudro delaju, po ugledu na vlade Grčke i BJR Makedonije.


Podsetimo Havijer Solana je na funkciji generalnog sekretara NATO-a bio tokom agresije na SR Jugoslaviju, te je u Beogradu osuđen na višedecenijsku kaznu zatvora zbog ratnih zločina, zločina nad civilnim stanovništvom i mnogih drugih krivičnih dela.

Izreka presude Hvijera Solani


Solana je nekoliko puta boravio u Srbiji, ali nikada nije uhapšen radi izdržavanja kazne.

Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.