Rampa iz EU - blokirana pošiljka Astrazeneke

Izvor: B92, 04.Mar.2021, 19:14

Rampa iz EU - blokirana pošiljka Astrazeneke

Evropska komisija i Italija blokirale su isporuku Astrazenekinih vakcina za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obaveze preuzete ugovorom s EU.

Prema izvorima, Astrazeneka je zatražila dozvolu italijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz fabrike Anagni blizu Rima.

Italijanska vlada odbila je da izda dozvolu, a Evropska komisija ju je u tome podržala, rekli su izvori.

Evropska unija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza vakcina protiv kovida 19.

Blok je u januaru uspostavio registar za praćenje izvoza vakcina u jeku spora s britansko-švedskim proizvođačem kako bi pratilo ispunjava li ta laboratorija svoje ugovorne obaveze prema EU.

Taj mehanizam dopušta vlastima pojedine zemlje članice Unije da u konsultaciji s Evropskom komisijom blokiraju izvoz prema odredištu izvan Evropske unije ako blok veruje da proizvođač nije ispunio obveze preuzete prema EU.

Astrazeneka nije još isporučila Evropskoj uniji obećane doze te je predviđene isporuke s 80 miliona srezala na 40 miliona doza pravdajući to smanjenje poteškoćama u proizvodnji.

Sumnjalo se da su vakcine proizvedene u EU prodate zemljama izvan bloka zbog čega je i uspostavljen registar za praćenje izvoza vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija i Evropska komisija blokirale isporuku AstraZeneca vakcina Australiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Mar.2021

Italija i Evropska komisija blokirali su pošiljku vakcina protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca namenjenu Australiji, prenela je agencija Reuters. Britansko-švedski proizvođač nije ispunio svoje ugovorne obaveze sa Evropskom unijom, pa je italijanska vlada odbila zahtev za izvozom 250.000 doza iz...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Australija poziva EK da razmotri zabranu isporuke AstraZeneca vakcina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Mar.2021, 09:05

Vlada Australije je pozvala Evropsku komisiju (EK) da ponovo razmotri odluku o blokadi isporuke AstraZenecine vakcine za Australiju, navodeći istovremeno da blokada isporuke neće utjecati na australski program vakcinacije protiv COVID-19. Evropska komisija i Italija blokirale su u četvrtak isporuku...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.