Izvor: Blic, 24.Jan.2018, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama: Srbija i Albanija zajedno u EU, ali samo uz priznanje Kosova

Albanski premijer Edi Rama izrazio je danas u Davosu želju da Albanija na putu ka EU sustigne Srbiju, kako bi zajedno ušle u Uniju, ali istovremeno poručuje da je to moguće samo uz pretpostavku da Srbija prizna Kosovo.

Na pitanje Prve televizije da li očekuje da će Srbija i Albanija zajedno ući u EU, ili procenjuje da će Srbija pre Albanije postati članica, Rama je kazao da se radi o procesu zasnovanom na zaslugama.

- „Kada govorimo o Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ona ima prednost jer već pregovara sa EU, a mi isčekujemo da ove godine započnemo pristupne pregovore. Želeli bi da u tim pregovorima ostvarimo brzi napredak. Zašto ne bi moglo da se desi da budemo u istoj poziciji u vremenu pred nama, i zajedno uđemo u EU. Uz pretpostavku da Srbija prizna Kosovo - objasnio je albanski premijer.

Kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu, Rama ističe da se radi o ireverzibilnom procesu i da ideja i sud kao takav nisu ni u kakvoj opasnosti.

„- Smatram da je važno da postoji svest o tome šta je najbolje i šta može biti poboljšano i, ako postoji debata o tome, to je dobro - naglasio je on.

U vezi tema koje su u fokusu na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, među kojima Balkan nije na dnevnom redu, Rama ocenjuje da je "fokus na „onome gde ima više problema"“.

Naglasio je da Evropa trenutno nije u najboljem stanju, ali da je dobra vest da se probudila svest za potrebom za poboljšanje.

Na pitanje šta misli o obraćanju nemačke kancelarke Angele Merkel, Rama je kazao da je ona uvek ohrabrujuća i da je ona ta koja drži ne samo Evropu, već i evropske vrednosti i principe, ali i evropski san u životu, i koja je bila snažna i u bitnim trenucima kada je, na primer, Nemačka, bila suočena sa dramatičnom migrantskom krizom.

Priznao je da je, pre godinu i po dana u Beogradu, pogrešio sa svojom prognozom da će Hilari Klinton postati predsednica SAD, i kazao da od Donalda Trampa u Davosu očekuje da čuje njegovo viđenje odnosa Evrope i Amerike.

Rama je podvukao da su Evropa i SAD najvažniji faktori u našem regionu, i da je bitno da nastave da igraju stratešku ulogu na Balkanu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rama: Prvo priznajte Kosovo, pa idemo u EU

Izvor: Mondo, 24.Jan.2018

Albanski premijer Edi Rama izrazio je danas u Davosu želju da Albanija na putu ka EU sustigne Srbiju, da bi zajedno ušle u Uniju, ali istovremeno poručuje da je to moguće samo uz pretpostavku da Srbija prizna Kosovo...Foto: Tanjug/Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije..  Na pitanje Prve...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.