RTS: Francuska sprema predloge za reformu procesa proširenja EU

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS: Francuska sprema predloge za reformu procesa proširenja EU

Brisel -- Francuska će izneti predloge za reformu procesa proširenja EU na sledećem sastanku Saveta ministara opštih poslova 19. novembra.

Informaciju je preneo RTS, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Evropski ministri vratiće se temi proširenja pošto u oktobru EU nije mogla da se dogovori o otvaranju pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Severnom Makedonijom i Albanijom zbog protivljenja Francuske, čemu su se, u slučaju Albanije, pridružile i Danska i Holandija.

Više zemalja članica, među njima Italija, Poljska, Austrija, Češka i druge, zatražilo je da se o proširenju nastavi debata već na sledećem ministarskom sastanku, "da bi se našao put iz sadašnje blokade i pokazalo kako EU nije okrenula leđa zemljama regiona", nakon negativne odluke prošlog meseca, saznaje RTS.

Među zemljama članicama postoji saglasnost da razgovore treba nastaviti, a Francuska je zatražila da oni budu dobro pripremljeni kako bi se izbeglo ponavljanje poznatih stavova i stvaranje nerealnih očekivanja, s obzirom na to da sastanak 19. novembra neće biti o otvaranju pregovora, već priprema za raspravu i eventualne odluke na proleće 2020. godine.

Francuska je stavila do znanja da će dati svoje predloge za reformu procesa proširenja, kada ova tema bude formalno na dnevnom redu sledećeg sastanka saveta ministara 19. novembra.

Prema za sada još nezvaničnim najavama koje stižu iz Pariza, francuski predlog znači da bi zemlje kandidati mogle brže da koriste prednosti EU u nekim oblastima u kojima ostvare dobar napredak, ne čekajući na punopravno članstvo, navodi RTS.

S druge strane, proces bi bio reverzibilan, odnosno, zemlja kandidat bi mogla da izgubi neke prednosti ako promeni politiku ili počne da nazaduje.

"Neuspeh da se donese konkretna odluka na samitu EU u oktobru stvorio je zastoj koji rizikuje da blokira ne samo otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom već i politiku proširenja EU uopšte", navodi evropski diplomatski izvor, uz ocenu da bi sastanak 19. novembra trebalo da odredi neku vrstu mape puta za izlazak iz ove situacije.

Jedna od opcija koju će razmotriti zemlje članice je da se od Evropske komisije zatraži izveštaj kako unaprediti metodologiju procesa proširenja, koji bi Komisija podnela početkom sledeće godine.

Osim toga, države članice treba da odluče hoće li od Komisije zatražiti i novi izveštaj o stanju reformi u Albaniji i Severnoj Makedoniji, kao preduslov za debatu o otvaranju pregovora, do koje će verovatno doći na samitu EU u martu sledeće godine.

Samit EU u martu je logičan trenutak za novu raspravu o toj temi, s obzirom na usvojenu odluku da će se EU vratiti ovom pitanju "pre samita u Zagrebu u maju 2020. godine".

"Međutim, ključno pitanje je šta su uslovi koji bi omogućili da Francuska do tada promeni svoju poziciju", ocenjuju izvori u Briselu, prenosi RTS.

Nije izvesno ni hoće li se zemlje članice naklonjene proširenju na Balkan složiti sa idejom da revizija procesa pristupanja bude preduslov za otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom ili će insistirati na obrnutom redosledu poteza.

Izvori u Savetu EU ne isključuju mogućnost da će se o reformi procesa proširenja razgovarati i na nivou lidera na samitu EU sredinom decembra u Briselu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.