RT: Jedinstvo EU o sankcijama Rusiji se ruši - Nemačka

Izvor: Vostok.rs, 30.Maj.2022, 15:12

RT: Jedinstvo EU o sankcijama Rusiji se ruši - Nemačka

Jedinstvo koje je EU pokazala nakon što je Rusija pokrenula ofanzivu na Ukrajinu počinje da se „ruši“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek. Upozorenje dolazi uoči samita bloka na kojem će se razgovarati o novom paketu sankcija Moskvi i potencijalnom naftnom embargu. „Posle ruskog napada na Ukrajinu, videli smo šta može da se desi kada Evropa bude ujedinjena. S obzirom na sutrašnji samit, nadajmo se da će se ovako nastaviti. Ali već počinje da se ruši i ruši“, rekao je Habek na konferenciji za novinare. EU se bori da se dogovori o uvođenju embarga na naftu Rusiji, a mnoge zemlje članice izražavaju zabrinutost da bi taj potez postao fatalan za njihove ekonomije. Mađarska, koja većinu svoje nafte dobija iz Rusije, najistaknutiji je protivnik embarga, upoređujući potencijalni efekat potpune zabrane sa „atomskom bombom“. Sličnu zabrinutost zbog embarga izrazile su i druge zemlje koje nemaju izlaz na more, odnosno Češka i Slovačka. Ranije ove nedelje, predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponudila je objašnjenje zašto EU i dalje kupuje rusku naftu. „Ako bismo potpuno, odmah, od danas, isključili [rusku] naftu, Putin bi mogao da naftu koju ne prodaje EU iznese na svetsko tržište, gde će cene rasti, i prodati je za više, a to bi ispunilo njegove ratne ciljeve“, rekla je fon der Lajen. Diplomate EU su pokušale da pronađu kompromisno rešenje za ćorsokak sankcija, pokrenuvši embargo zabranom isporuke ruske nafte morem, dok su naftovode izuzeli od potencijalnih ograničenja. Pokušaj je, međutim, očigledno propao, jer zemlje EU sada pokušavaju da se dogovore o ograničenjima tokom samita zakazanog za ponedeljak i utorak. EU je uvela više paketa sankcija Rusiji nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara. Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili  su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani. Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.