RT: Italija se pridružuje kineskom Putu svile da bi maksimalizovala vlastite interese u odnosu na želje SAD - Fratini

Izvor: Vostok.rs, 21.Mar.2019, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Italija se pridružuje kineskom Putu svile da bi maksimalizovala vlastite interese u odnosu na želje SAD - Fratini

Izvor: Vostok / RT Želja Italije da gradi trgovinske veze s Kinom nije potez protiv SAD-a, nego napor da se "maksimalizuju" vlastiti interesi, izjavio je za RT, bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, uoči posete kineskog predsednika Ksi Đinpinga Italiji. Očekuje se da će Italija tokom Đinpingove posete potpisati neobavezujući memorandum za podršku kineskoj globalnoj trgovinskoj i infrastrukturnoj mreži "Jedan pojas jedan put", nazvanoj "Novi Put svile",  te je stavila do znanja svoju nameru da odigra važnu ulogu u velikom planu, uprkos upozorenjima o projektu iz Vašingtona. Ovaj potez će učiniti Italiju prvom zemljom G7 koja podržava inicijativu, a koja ima za cilj povezivanje Kine morem i kopnom sa Bliskim istokom, Evropom i Afrikom. Rim se nada da će njegovo uključivanje pomoći oživljavanju italijanske ekonomije pružajući veći pristup kineskom tržištu.
Fratini je rekao za RT da je projekat od „veoma velikog značaja“ za Italiju i da može biti „pravi most“ koji povezuje Aziju i Evropu. Potvrđujući upozorenje SAD-a prema Italiji, da se drži podalje od onoga što su nazvali "uzaludnim projektom", Fratini je rekao da angažman Italije nije "poruka protiv Sjedinjenih Država, već poruka da se maksimalizuju evropski interesi". Pretnje SAD-a nisu bile iznenađujuće, rekao je Fratini, budući da "nije tajna" da Trampova administracija smatra Kinu svojim najvećim konkurentom. On je takođe rekao da je verovatno da će i druge zemlje EU želeti da se uključe u kineski projekat, jer ovih dana evropske zemlje teže nezavisnijim politikama i "manje su raspoložene da poštuju želje svojih američkih saveznika". Ipak, Fratini je uverio Vašington da će Italija ostati "lojalni saveznik" SAD-u i da "nikada neće" staviti svoju kritičnu infrastrukturu "u ruke jedne strane države". Fratini je rekao da se nada da će se sve veća nezavisnost od Vašingtona, vidljiva u nekim evropskim politikama, proširiti i na pitanje sankcija protiv Rusije, rekavši da je u interesu Evrope da "progresivno ukine" sankcije koje su nametnute "zbog zahteva" Obamine administracije. Međutim, u italijanskoj vladi je bilo nekih "teških razgovora" u vezi sa projektom "Jedan pojas jedan put" i odnosima Italije sa Kinom, izjavio je za RT glavni urednik Pandoratv.it. Đulieto Čiesa. Postoji „velika podela unutar italijanske elite“, s više proameričkim političarima, koji su više oprezni u takvoj saradnji i potencijalnim reakcijama SAD-a, rekao je on. Čiesa veruje da će doći do "produbljivanja" razlika između Evrope i SAD-a, koje "pokušavaju da nametnu vlastite ideje o međunarodnoj trgovini", a sa tim se ne slažu svi u Evropi. Isti stav je saopštila i italijanska novinarka Alesandra Boči, koja je rekla za RT da je odluka Italije da ignoriše američka upozorenja, pokazala "pomak u spoljnih politici Italije" i pokazala da Vašington "više nema istu moć kao što je imao u Evropi". Boči je dodala da bi potez Italije mogao "pokrenuti domino efekat" u smislu da više evropskih zemalja želi da razvija veze s Kinom, dodajući da se čini da Sjedinjene Države pokušavaju da pritisnu Evropu da bira između njih i Kine, budući da su dve velike ekonomske sile suparnici usred trgovinskog rata, a Evropa je deo tog "borbenog polja".

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.