Predstavnici Srba u Hrvatskoj: Dosta nam je napada na Srbe

Izvor: RTS, 23.Avg.2019, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici Srba u Hrvatskoj: Dosta nam je napada na Srbe

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Milorad Pupovac, predsednik SNV-a, Boris Milošević, i poslanica SDSS-a Dragana Jeckov, poručili su u Hrvatskom saboru da im je dosta napada na Srbe u Hrvatskoj, koji, kako su rekli, nisu ni spontani ni izolovani, već organizovani.
Milorad Pupovac je na konferenciji za novinare povodom napada na Srbe u Kninu u sredu, pročitao spisak napada na Srbe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Hrvatskoj, koji su se dogodili u poslednje vreme.

"Obilato krše zakon veličajući ustaški režim manifestujući ga u javnom prostoru. Ispred Srpskog narodnog vijeća se vređa, preti, i uzvikuje 'Za dom spremni', I to je normalno. Za Srbe to nije normalno, i nikada neće biti normalno. Mi se na veličanje ustaštva nikada nećemo naviknuti", rekao je Pupovac.
Istakao je da za Srbe u Hrvatskoj nikada neće biti prihvatljiv ustaški pozdrav "Za dom spremni", te da on nema nikakvog značenja osim onog vezanog za NDH.
"Ako toga ima u 'domovinskom ratu' onda je to problem 'domovinskog rata', ako toga ima na komemoracijama onda je to problem komemoracija, to je direktno povezivanje s ustaškim režimom", rekao je Pupovac.
Pupovac je govorio i o, kako je rekao, opskurnoj emisiju na Vinkovačkoj televiziji na kojoj je izrečeno da bi mu "jednom za svagda trebalo začepiti usta".
"Dok imam fizičke snage i mentalne sposobnosti ne postoji niko ko će mi začepiti usta", poručio je i dodao da, ako su, kako je rekao, neki spremni za dom, onda je i on spreman.
"To poručujem onima koji mi upućuju pretnje na moj mejl, fakultetski mejl. Ti ljudi progone ljude koji ničime ne pokazuju nelojalnost hrvatskom Ustavu. Ima li nekoga da to čuje?", upitao je Pupovac.
Neki, istakao je, žele i ovo malo Srba koji su ostali da proteraju iz Hrvatske.
"To treba reći", rekao je Pupovac.
Primetio je da se ponovo tuče u otvorenoj atmosferi mržnje i otvorenom lovu prema onima koji zvuče kao Srbi, bilo zbog govora, navijanja ili političkih stavova, kao što će i nakon ove konferencije biti govora mržnje i poziva na nasilje.
Hrvatska gubi kredite ulaska u Evropsku uniju i NATO
"Hrvatska gubi kredite ulaska u Evropsku uniju i NATO, svakoga dana gubi vrednosti na kojima se zasnivaju te organizacije, a to su vrednosti antifašizma", rekao je Pupovac.
Istakao je da će se evropskim institucijama obratiti povodom napada na Srbe u Hrvatskoj.
Nakon što je Milorad Pupovac pobrojao sve napade na Srbe koji su se u Hrvatskoj dogodili u poslednjih nekoliko meseci, Boris Milošević je konstatovao da napadi u kafićima u Uzdolju i Đevrskama nisu ni izolovani ni spontani, već organizovani napad.
"Nije se tu radilo o kafanskoj tuči ili obračunu navijača. Napadači su znali koga će na tim mestima zateći. Znali su da se tamo okupljaju lokalni Srbi", rekao je Milošević.
Istakao je da su ti organizovani napadi bili motivisani mržnjom i netrpeljivošću prema Srbima.
"Danas je prihvatljivo nekoga udariti zato što je Srbin", rekao je Milošević.
Dragana Jeckov je, govorići o napadu na Srbe u Kninu, rekla da je u pitanju "zločin iz mržnje" i da oni koji to rade "ne vole Hrvatsku".
"Osude više nisu dovoljne, potrebno je drugačije delovati. Potrebno je stvari nazvati pravim imenom. Tek će se tada proizvesti željeni efekti koji su potrebni našoj državi. Dolazimo u situaciju da se nasilničko ponašanje toleriše, da se ovakvi događaji relativiziraju i da se sve nakon nekoliko dana zaboravi", rekla je Jeckova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbi iz Hrvatske: Ova Hrvatska klizi ka ustaškoj NDH!

Izvor: Mondo, 23.Avg.2019

Predstavnici Srba u Hrvatskoj održali konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru posle niza napada na građane srpske nacionalnosti. "Hrvatski evroposlanici, ministri.. veličaju ustašku ideologiju", kaže Milorad Pupovac...Foto: MONDO/Nikola Janković/fotografisano Alcatel telefonom ilustracija..Crni...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.