Prvi sastanak Kontakt grupe za Venecuelu

Izvor: B92, 07.Feb.2019, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi sastanak Kontakt grupe za Venecuelu

U Montevideu će biti održan prvi sastanak međunarodne Kontakt grupe koju je formirala EU da bi pomogla u organizaciji novih predsedničkih izbora u Venecueli.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini najavila je nedavno formiranje Kontakt grupa koju čine zemlje Unije i nekoliko latinoameričkih država.

Ona je rekla da Kontakt grupa sebi daje rok od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 90 dana za postizanje "pozitivnih rezultata" u cilju da se stvore uslovi neophodni za politički proces koji će omogućiti građanima Venecuele da sami odluče o svojoj budućnosti putem slobodnih i transparentnih izbora.

U Kontakt grupi se nalaze Nemačka, Španija, Francuska, Italija, Portugal, Holandija, Velika Britanija, Švedska, Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj.

U međuvremenu je 14 zemalja EU priznalo lidera opozicije Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele. To su Španija, Francuska, Velika Britanija, Danska, Holandija, Litvanija, Letonija, Estonija, Portugal, Austrija, Češka, Švedska, Finska i Luksemburg.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, koji ima podršku Rusije, Kine, Severne Koreje, Turske i Kube, izjavio je da je spreman na prevremene parlamentarne izbore isključujući mogućnost novih predsedničkih izbora.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvi sastanak Kontakt grupe za Venecuelu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Feb.2019

U Montevideu će biti održan prvi sastanak međunarodne Kontakt grupe koju je formirala Evropska unija (EU) da bi pomogla u organizaciji novih predsedničkih izbora u Venecueli. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini (Federica Mogherini) najavila je nedavno formiranje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.