Izvor: RTS, 17.Avg.2020, 20:57

Protesti u Minsku ne jenjavaju – Lukašenko ne odstupa, EU pruža podršku demonstrantima

Osam dana nakon predsedničkih izbora u Belorusiji i pobede Aleksandra Lukašenka koju opozicija osporava, nastavljeni su protesti nezadovoljnih građana. Oni traže ostavku lidera koji je 26 godina na vlasti, a Evropska unija ih u tome podržava. Lukašenko ne odstupa i poručuje da neće napustiti funkciju pod pritiskom.
Protestima u Belorusiji danas se priključilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekoliko hiljada radnika u fabrikama, tražeći od Lukašenka da podnese ostavku uz poruke da su izbori pokradeni.

Ni današnje demonstracije nisu prošle potpuno mirno. Ministar zdravlja Vladimir Karanik navodi da je povređeno 158 demonstranata i policajaca.
Dodao je da je troje hospitalizovano s teškim povredama, a da su ostali u stabilnom stanju, preneo je Tas.
Demonstranti su protest nastavili i tokom večernjih sati. Prema izveštajima agencija, oni su se okupili ispred zatvora u Minsku, gde je, kako se veruje, zatvoren bloger Sergej Tihanovski kome je odbijena kandidatura za predsedničke izbore.
Umesto Tihanovskog, na predsedničkim izborima nadmetala se njegova supruga Svetlana, koja je, prema zvaničnim podacima, osvojila oko 10 posto glasova, preneo je Tas
Ona je, nakon izbora, napustila Belorusiju i otišla u Litvaniju, odakle je uputila video-poruku tražeći oslobađanje svih političkih zatvorenika, kao i da se pripremi pravni okvir i uslovi za nove predsedničke izbore koje bi priznala i međunarodna zajednica.

Osim u Minsku, večeras u Soligorsku protestuju i rudari rudnika kalaja. Njih oko 200 se, prema navodima Tasa, okupilo na trgu u centru grada i najavilo da se pripremaju za potpunu obustavu rada.  
Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, odlučno odbacuje mogućnost ponavljanja izbora i poručuje da je spreman za podelu vlasti i promenu ustava, ali da nije spreman da to učini pod pritiskom demonstranata.
Da nema osnova za ponavljanjem izbora saopštila je i Centralna izborna komisija, ističući da joj nisu dostavljeni nikakvi podaci koji bi dokazali da su okružne komisije dale pogrešne rezultate izbora.
"Argumenti koji su u osnovi hipotetičke prirode ne mogu poslužiti kao osnova za odgovor na žalbe. U tim okolnostima nema razloga za poništavanje izbora na biračkim mestima", navodi Centralna izborna komisija, prenosi Tas.
Demonstrantima se danas pridružilo i, kako navodi Tas, 200 radnika državne televizije, koji su stupili u štrajk i navodno emituju stari program.
Ove informacije demantovao je ministar za informacije Igor Lutski koji tvrdi da državna televizija Belorusije radi uobičajeno.
Oko situacije u Belorusiji prvi put je svoj komentar dao i predsednik SAD Donald Tramp, koji je rekao da je to što se dešava "strašno" i da Vašington pomno prati dešavanja. 
U međuvremenu stižu i reakcije Evropske unije, OEBS-a i NATO-a.

Dok iz Brisela pružaju podršku demonstrantima i najavljuju moguće uvođenje sankcija Belorusiji, OEBS predlaže posetu predsedavajućih i sastanak sa zvaničnicima u toj zemlji.
"Ponavljamo zabrinutost zbog načina sprovođenja predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine, koje Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava nije mogla da prati, i nesrazmerne upotrebe sile protiv mirnih demonstranata, masovnih privođenja i navodnih mučenja i maltretiranja od strane snaga bezbednosti", saopštio je OEBS. 
Događaje budno prati i Severnoatlantska alijanska, čiji generalni sekretar poručuje da je NATO spreman da zaštiti svoje saveznike, ali da ne predstavlja pretnju Minsku.
Belorusija je održala predsedničke izbore 9. avgusta, a prema konačnim rezultatima beloruske Centralne izborne komisije 14. augusta sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko dobio je 80,1 odsto glasova.
Odmah po objavljivanju prvih rezultata usledili su višednevni nemiri širom zemlje, a na demonstracijama je poginuo jedan čovek.
U prvim danima protesta demonstranti su se sukobili sa policijom i tada je 6.000 ljudi privedeno, a desetine građana i policajaca su povređene.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.