Protest sportista u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 15.Dec.2018, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest sportista u Kosovskoj Mitrovici

Sportisti i sportski radnici u podne su održali miran protest ispred Kancelarije EU i Euleksa u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog mera Prištine koje zabranjuju Srbima da se bave sportom.
Početak protesta simbolično je obeležen fudbalskom utakmicom klubova Trepča >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Mokra Gora iz Zubinog Potoka koja je odigrana na ulici, a ne na fudbalskom terenu zato što im za to treba dozvola kosovske vlade.

"Pored toga što su našoj deci i sportistima oduzeta prava na hleb, mleko, ovim merama su oduzeta i prava bavljenja sportom, kao i zabrana sportskim ekipama iz naše Srbije da igraju utakmice na prostoru KiM. Moramo se mirnim putem boriti za svakog sportistu i svaku ekipu da imaju normalnu mogućnost bavljenja sportom, kao što imaju i sportisti u svim zemljama sveta", naglašava Nebojša Jovanović iz FK Trepča.
Direktor Ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge iz Kosovske Mitrovice Petar Trajković je rekao da 12 sportskih saveza koji postoje na KiM, kao i više od 100 sportskih selekcija i nekoliko hiljada sportista sa KiM želi mirno da iskaže protest protiv sankcija i mera privremenih vlasti u Prištini, koje su nametnute srpskim sportistima na celom KiM.
Ističe da je očigledno da se ponavlja istorija od pre trideset godina, kada su albanske vlasti iz klubova, sa terena, sportskih sala proterali srpske sportiste.
"Danas žele da nas proteraju i sa Kosova i Metohije. Mi, naravno, sa takvom njihovom odlukom ne možemo da se složimo i ubuduće ćemo se boriti svojim rezultatima, ne samo kao sportisti, nego kao ljudi, jer sam karakater sportiste kaže da se sportista bori celog života", dodao je Trajković.
Naveo je da sportisti sa KiM imaju podršku iz Srbije i Evrope, među kojima su i sportisti iz Rusije, Rumunije i Crne Gore.
"To veoma cenimo i ostaćemo na ovim prostorima i borićemo se kao sportisti za svoja prava", ukazao je Trajković.

Tehnički direktor fudbalskog kluba Trepča Vladan Radovanović je upitao: "Teraju nas na neke takse, kažu da su upućene Srbiji, a mi šta smo, pa mi smo deo Srbije?"
"Mi smo najviše time pogođeni, konkretno što se tiče sporta, kakve su im takse potrebne na sportiste, na ljude. Jer i oni treba da plate neke dažbine što dolaze ovde da igraju košarku i fudbal i druge sportove. Trenutno danas naši talentovani košarkaši treba da su domaćini košarkaške utakmice ovde, ali su oni otišli u Kragujevac i menjamo domaćinstva", rekao je Radovanović.
Poručio je da to sportiste sa KiM neće omesti u bavljenju sportom. "Ovo je više od igre i nadam se da ćemo mi na kraju biti pobednici", zaključio je Radovanović.
Sa skupa je stigla poruka da će se građani i narednih dana okupljati i na miran način iskazati svoje negodovanje zbog odluka Prištine.
Mirnom protestu, takođe, protiv odluka Prištine na uvođenje taksi od 100 odsto na srpske proizvode i protiv jučerašnje odluke kosovske skupštine o formiranju tzv. vojske Kosova prisustvovali su i potpredsednik Srpske liste Igor Simić i poslanik Srpske liste Slavko Simić.

I danas su kod mosta na Ibru koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice prisutna vozila Kfora, ali je bezbednosna situacija redovna i nema nikakvih incidenata.
Za 14 časova je zakazana vanredna sednica kosovskog parlamenta, prethodno je zasedalo predsedništvo kosovske skupštine na inicijativu 42 poslanika koji žele da se raspravlja o rezoluciji, o ulozi parlamenta i o sastavu tima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Priština zabranjuje Srbima na KiM da se bave sportom

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2018

Sportisti i sportski radnici u podne su održali miran protest ispred Kancelarije EU i Euleksa u severnom delu Kosovske Mitrovici, zbog mera Prištine koje zabranjuju Srbima da se bave sportom...Mirnom protestu, takođe, protiv odluka Prištine na uvođenje taksi od 100 odsto na srpske proizvode i protiv...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.