Izvor: Radio 021, 23.Jan.2019, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat muzeja u Vršcu među 20 najboljih u Evropi

Regionalni kulturni centar za baštinu Banata koji je otvoren 2012. godine, uvršten je među 20 najboljih projekata u Evropi u konkurenciji svih projekata vezanih za kulturnu i prirodnu baštinu, koji su od 2007. godine do danas realizovani sredstvima EU.

Ivana Pantović, kustos vršačkog muzeja, kaže za "Novosti" da ih je među više hiljada projekata iz cele Evrope izdvojilo to što se u trenutku stvaranja njihovog regionalnog centra, niko u svetu nije bavio projektima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istraživanja i očuvanja kulturne baštine na međunarodnom nivou.

"Mi smo prvi u Evropi osnovali centar u kom se okupljaju stručnjaci iz celog sveta koji istražuju naše područje, koje je, inače, veoma značajno još od najranije praistorije", naglašava Pantović. "Dosad smo ostvarili saradnju sa ustanovama iz Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Rumunije, Češke, odnosno sa svima koji su u istorijskom kontekstu imali vezu sa područjem Banata."

Projekat je realizovan u okviru prekogranične saradnje sa muzejom iz Temišvara, a vredan je 30 miliona evra. Zahvaljujući projektu, u potpunosti je rekonstruisana zgrada "Konkordije" u kojoj su od tada smešteni Gradski muzej i, u sklopu njega, regionalni centar.

Gradski muzej u Vršcu prošle godine imao je rekordnu posećenost od oko 20.000 ljudi. Očekuju da će se ove godine taj broj udvostručiti, jer najavljuju mnogo zanimljivih izložbi.

"Prateći evropske trendove, svake godine ćemo menjati stalne postavke, kako bismo posetiocima pružili maksimalan uvid u ono što imamo. Planiramo i da skromnu egipatsku zbirku, koju je muzeju poklonio Paja Jovanović, ponovo izložimo  posle pola decenije", kaže za "Novosti" direktor muzeja Zvonimir Santrač.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.