Prodaja automobila u Evropi: Nakona avgustovskog rasta, usledio pad

Izvor: Vesti-online.com, 31.Okt.2018, 06:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja automobila u Evropi: Nakona avgustovskog rasta, usledio pad

Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji u septembru je smanjena za čak 23.5 procenata u odnosu na isti mesec 2017. godine.

Folksvagen grupa nije jedina koja je u proteklom mesecu zabeležila drastičan pad prodaje vozila u Evropi, već su time pogođeni gotovo svi proizvođači automobila.

Glavni razlog smanjenja prodaje je uvođenje novog standarda testiranja izduvnih gasova motornih vozila (WLTP), >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koji je stupio na snagu upravo u septembru 2018.

WLTP je zadao glavobolje mnogim proizvođačima automobila, koji su zbog promene standarda u vezi sa emisijom štetnih gasova bili prinuđeni da privremeno obustave prodaju određenih modela koji ne zadovoljavaju nove norme. Među "žrtvama" su Jaguar XJR575, Audi RS3, Folksvagen Golf GTI, SEAT Leon Kupra, Pežo 308 GTI i mnogi drugi.

Ukupni pad prodaje novih vozila u EU u septembru je dostigao 23.5 odsto, a kod pojedinih auto-kompanija ovaj procent je još i veći. Dok je u septembru 2017. u EU isporučeno 1.427.013 novih automobila, u istom mesecu 2018. godine prodato je svega 1.091.220 vozila.

Ipak, ako se posmatra dosadašnji period godine (januar-septembar) prodaja novih vozila u Evropskoj uniji je u plusu za 2.5 odsto, u odnosu na isto razdoblje 2017. Blagi rast isporuka na godišnjem nivou zabeležen je pre svega zahvaljujući odličnim prodajnim rezultatima u avgustu, kada prodaja skočila čak 31.2 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine.

Avgustovski rast prodaje dogodio se takođe zbog uvođenja WLTP standarda, jer su mnogi kupci požurili da kupe automobil pre nego što on u septembru stupi na snagu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.