Problem i mafijaška ubistva, ne zovemo Srbiju na ručak

Izvor: B92, 20.Jun.2018, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Problem i mafijaška ubistva, ne zovemo Srbiju na 'ručak'"

U debati o nacrtu izveštaja o Srbiji, izvestilac za Srbiju i predstavnik grupe liberala i demokrata u EP Ivo Vajgl najavio je veliki broj amandmana na tekst.

“Srpske vlasti moraju da znaju da ih mi ne pozivamo na besplatni ručak, već da moraju da se usklade sa standardima i vrednostima EU”, naglasio je Vajgl.

On je poručio da ima mnogo oblasti gde se to usklađivanje “ne dešava”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
“To su oblast medija, pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala", rekao je Vajgl.

On je rekao da je ozbiljan problem Srbije i to da je od 2012. godine u zemlji počinjeno, kako je naveo, 81 "mafijaško ubistvo”, od kojih je samo šest rasvetljeno.

Prema njegovim rečima, Srbija ima i “previše prijateljske” odnose sa Rusijom, a dodao je i da su medijske slobode “gorući problem”.

“Zainteresovani smo za napredak Srbije ka članstvu. To je važna zemlja i važan partner EU na bilo kom nivou”, kaže Vajgl.

U ime grupe Zelenih u Evropskom paralmentu o nacrtu izveštaja o Srbiji govorio je Igor Šoltes, uz ocenu da je izveštaj dobro izbalansiran.

On se složio sa činjenicom da je Srbija na dobrom putu evrointegracija i da pravi dobar napredak u otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Šoltes je pohvalio ekonomske reforme u zemlji, ali i naveo nedostatke u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

“Srbija mora da ubrza reforme u oblast vladavine prava i nezavisnog pravosuđa. Ne može se zaobići ni pitanje odnosa Srbije i Kosova. Očekujem nastavak dijaloga Beograda i Prištine na način koji će dovesti do dogovora prihvatljivog za obe strane”, kaže Šoltes.

Kao predstavnik grupe Zelenih Igor Šoltes je posebnu pažnju skrenuo na neophodnost napretka u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nerešena mafijaška ubistva, odnosi sa Rusijom - ne pozivamo Srbiju na besplatan ručak!"

Izvor: BKTV News, 20.Jun.2018

U debati o nacrtu izveštaja o Srbiji, izvestilac za Srbiju i predstavnik grupe liberala i demokrata u EP Ivo Vajgl najavio je veliki broj amandmana na tekst...“Srpske vlasti moraju da znaju da ih mi ne pozivamo na besplatni ručak, već da moraju da se usklade sa standardima i vrednostima EU”, naglasio...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.