Prihvaćen projekat gasne interkonekcije Srbija – Rumunija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2017, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvaćen projekat gasne interkonekcije Srbija – Rumunija

U Bukureštu je danas potpisan Memorandum EU i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope o zajedničkom razvoju u oblastima tržišta električne energije, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da je prihvaćen novi projekat gradnje gasne interkonekcije Srbija - Rumunija.

Na sastanku je ocenjen značajan napredak u realizaciji projekata gasne interkonekcije Bugarska - Srbija i data je podrška početnim aktivnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za gasnu interkonekciju Srbija - Rumunija.

Antić je nakon sastanka ministara energetike zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope i okviru Grupe za gasno povezivanje u Centralnoj i jugoistočnoj Evropi (CESEC), rekao da su imali izuzetno važne aktivnosti u svetlu povezivanja naših energetskih sistema.

"CESEC kao mehanizam koji se od svog osnivanja bavi povezivanjem u oblasti gasne infrastrkture na današnjem zasedanju je ocenio realizaciju svih projekata koji se nalaze na listi i u završnom dokumentu CESEC konferencije je izneta ocena da je došlo do značajnog napretka u realizaciji projekta interkonekcije sa Bugarskom".

Kako kaže, ocenjen je kao projekat od ključnog značaja za diverzifikaciju i sigurno snabdevanje gasom i Bugarske i Srbije, ali i drugih država u regionu, pre svega BiH.

Antić ističe da je na današnjem skupu konstatovano da je niz aktivnosti koje su usledile nakon potpisivanja memoranduma od strane ministarke energetike Bugarske i njega intenzivirane i za izradu prostornih planova, tehničku dokumentaciju, eksproprijaciju, kao i da se proces odvija u potpunosti u skladu sa agendom.

"Kao novi projekat koji je našao svoje mesto na planu i mapi aktivnosti CESEC se nalazi i naša interkonekcija sa Ruminijom. Kao projekat je ocenjen da ima značaj i sa stanovišta sigurnosti snabdevanja, jer uvodi novi izvor uzimajući u obzir da je Rumunija značajan proizvođač gasa koji će vrlo brzo nakon završetak aktivnosti koje ima na istraživanju u Crnom moru biti neto izvoznik gasa".

Antić je naveo da je danas potpisan memorandum kojim se proširuje polje nadležnosti CESEC za povezivanja sa oblasti gasne infrastrukture na oblast električne energije i to pre svega u kontekstu povezivanja tržišta i sigurnosti snabdevanja , obnovljivih izvora i energetske efikasnosti.

"Od velikog značaja je da se po tim pitanjima ustanovi daleko snažnija saradnja na nivou čitave Jugoistočne Evrope, naravno u korelaciji sa centralnom Evropom i EK. Činjenica je ovaj memorandum potpisala EK i deo država članica EU, kao i sedam članica Energetske zajednice, što govori da je reč o inicijativu u širem okviru koja je u interesu, pre svega, našeg regiona - Zapadnog Balkana".

Ministar energetike Srbije je objasnio da Zapadni Balkan preko svoje institucije saradnje radi na povezivanju tržišta, ali da je ovim region dobio dodatni podsticaj da izvrši povezivanje sa tržištima država Centralne Evrope, što će značajno uticati na sigurnost snabdevanja strujom Balkana i svih država koje imaju probleme snabdevanja u određenim periodima godine.

Navodi da je to projekat za sigurnost snabdevanja i tržišnu utakmicu koja treba da obezbedi daleko kvalitetnije snabdevanje strujom.

"Napravljena je lista projekata i u njoj se naši projekti koji su vezani za Transbalkanski koridor nalaze na vrhu prioriteta. Za nas je posebno značajno da je EK snažno podržala projekat povezivanja Srbije, Crne Gore i Italije. Reč je o izgradnji interkonekcije između Srbije i Crne Gore koja je deo projekta povezivanja podvodnim kablom Crne Gore i Italije koji treba da celom regionu omogući pristup potpuno novim tržištima električne energije. Ocenjeno je da energetska efikasnost za ceo region predstavlja veliki izazov i veliku šansu".

Antić je kazao da smo kao region vrlo neefikasno u prošlosti koristili energiju i da energetska efikasnost postaje potencijalno novi energetski izvor.

Tu, dodaje, treba da koristimo iskustva EU, ali i fondove EU koji su značajni za ustanovljavanje nacionalnih fondova za energetsku efikasnosti.

"Obnovljivi izvori su našli svoje mesto ne samo kao obaveza već i kao potreba da stvaramo kvalitetnu energiju koja će u tom svom ekološkom smislu predstavljati okosnicu budućeg održivog razvoja i Srbije i država u regionu".

Antić dodaje da su definisani nivoi saradnje, razmena iskustava i da je istaknuto da treba učiti na tuđim greškama.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Antić: Ovo nam je siguran put do gasa

Izvor: B92, 28.Sep.2017

U Bukureštu je potpisan Memorandum EU i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope o zajedničkom razvoju u oblastima tržišta električne energije...Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da je prihvaćen novi projekat gradnje gasne interkonekcije Srbija - Rumunija...Na sastanku je ocenjen značajan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.