Pribićević: Dobri odnosi Srbije i Hrvatske kad uđu u EU

Izvor: Glas javnosti, 27.Nov.2012, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pribićević: Dobri odnosi Srbije i Hrvatske kad uđu u EU

BEOGRAD - Odnosi Beograda i Zagreba mogli bi se popraviti samo ukoliko i Srbija uskoro bude primljena u Evropsku uniju, ocenjuje politički analitičar i bivši ambasador Ognjen Pribićević.

Pribićević objašnjava da je je to jedino rešenje, jer je, kaže, očigledno da ovaj "mali problem" može biti rešen samo u evropskim razmerama, odnosno kako je to jednom rekao nekadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer, kada se "mala kutija stavi u veliku", ocenio je politički >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << analitičar Ognjen Pribičević.

Pribičević kaže da su poslednjih 10 do 15 godina odnosi između Srbije i Hrvatske non stop "toplo-hladni" i to na jednom, kako je rekao, veoma niskom nivou.

"Ključni problem je što za to nema velikog interesa, ni sa jedne ni sa druge strane. U Zagrebu je mali interes za ono što se dešava u Srbiji, a u Srbiji izvan pitanja ljudi koji su tamo stradali, ne postoji nikakav interes za ono što se dešava u Hrvatskoj", rekao je Pribičević.

On je dodao da se to ne odnosi samo na visoku politiku, već tog interesa, kako kaže, nama ni u oblasti ekonomije, kulture ili sporta.

Pribičević, doduše, kaže da su samo u jednom kratkom periodu, dok je predsednik Srbije bio Boris Tadić, ti odnosi bili dobri, ali se oni nisu reflektovali ni na privrednom, ni na kulturnom nivou.

Pribičević je kao primer naveo Nemačku i Francusku koje su za samo sedam godina posle Drugog svetskog rata izgladile normalne odnose, a Srbija i Hrvatska to, dodao je, ne mogu ni danas - 15 godina posle.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da "odnosi sa Hrvatskom ne idu na dobro".

"Predsednik Hrvatske je do ove presude (Haška odluka o oslobađanju generala Gotovine i Markače) tražio razloge zašto da se ne mirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu. On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kazao je Nikolić beogradskim medijima.

Istovremeno hrvatski predsednik Ivo Josipović smatra da sada njegov susret sa predsednikom Srbije ne bi imao smisla, nego da "treba spustiti loptu na zemlju i susreti se kad se steknu uslovi.

Jedan od uslova, po njegovim rečima, jeste i promena retorike iz Beograda, jer, kako je rekao, kako bi građani verovali u razgovor i dogovora nakon izjava kao što je Nikolićeva da je konstanta Hrvatske uništavanje Srba.

U intervjuu hrvatskoj televiziji Josipović je rekao i da se s Nikolićem ne viđa ali da čita "njegove neobične izjave", rekao je da su nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Hagu šanse srpske kontratužbe gotovo nikakve, te ponovio da su Gotovina i Markač ratni heroji.

Premijer Ivica Dačić je izjavio je ranije da je saradnju sa Hrvatskom najbolje opisati onako kako mu je to, kako je rekao, neko rekao u jednoj emisiji kao "hladni mir", imali smo u prošlosti hladni rat, a ovo je sada hladni mir", rekao je Dačić.

On je precizirao da na Hrvatsku ne možemo da se ljutimo jer su oni branili svoje interese.

"Mi možemo da se ljutimo na Srbiju koja nije uspela da odbrani svoje interese, ali možemo da im zamerimo što slave "Oluju", jer je time postalo legitimno progoniti i ubijati Srbe", kazao je premijer.

Prva potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova i evropskih integracija Vesna Pusić založila se u Zagrebu za nastavak saradnje sa Srbijom i smirivanje napetosti nakon oslobođajuće presude Haškog tribunala generalima Anti Gotovi i Mladenu Markaču, koja je u Srbiji naišla na oštre reakcije.

"Mi sarađujemo u nizu stvari koje možda u ovome trenutku nisu politički tako vidljive i tako osetljive, ali su važne za dve susedne zemlje", kazala je Pusić u izjavi za novinare, na marginama četvrtog Foruma civilnog društva zapadnog Balkana.

Pusićeva se založila za "odgovorno rukovodstvo" u cilju "rešavanja, stišavanja tenzija" i "postizanja onoga što je moguće u datim okolnostima".

Lider Srpskog nacionalnog veća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac je zabrinut za odnose Beograda i Zagreba.

"Hrvatska javnost je oduševljena, javnost Srbije šokirana, a mi smo negde u sredini. Duboko sam zabrinut za srpsko-hrvatske odnose, položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i demokratizaciju političkih vrednosti", rekao je Pupovac u intervju bečkom "Standardu".

Konačno, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić izjavio je za Tanjug da odnosi Srbije i Hrvatske nisu dobri.

"Naši odnosi nisu dobri, tu ne treba uopšte govori nešto što nečijem uhu treba da prija. Naprotiv treba izneti činjenično stanje. Ako neko tuži nekog za genocid šta tu ima strašnije, a s druge strane imate najviši stepen diplomatskih odnosa, što Hrvatska i Srbija imaju, a ipak je Hrvatska tužila prva Srbiju za genocid.To je apsurdno", smatra Antić, koji je profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.