Pribe: Očekivao sam da se Balkan brže približi EU

Izvor: N1 televizija, 26.Okt.2018, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pribe: Očekivao sam da se Balkan brže približi EU

Nekadašnji direktor direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije, Rajnhard Pribe, rekao je za N1 da je početkom dvehiljaditih, očekivao da će Zapadni Balkan mnogo brže da se približi Evropskoj uniji.

Rekao je da Brisel nije zaboravio Balkan, i podsetio da je Evropska komisija pokrenula ideju da bi Srbija i Crna Gora mogle da postanu članice 2025, ali i da zemlje članice nisu to želele da izričito >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << stave na papir.

Dodao je i da Brisel ne želi da dobija nerešena pitanja. Kad je reč o odnosu Beograd i Prištine, rekao je da se nada da Kosovo nije bezbednosni izazov za region.

“Moram da priznam da nisam upoznat sa svim pojedinostima aktuelnih pregovora u vezi sa Kosovom. Ali za mene je jasno da se rešenje može naći samo u budućnosti, ne u prošlosti. Govorim to kao građanin i konzument medija. Bezbednosni izazov mi se čini kao nešto što je isključeno. Mislim da to ne bi bilo u interesu nijedne zemlje oko Kosova ukoliko bi jedan deo regiona bio nestabilan. Naravno, trebalo bi rešenje, ma kakvo se postiglo, da bude u zajedničkom interesu”, poručio je on.

Podseća i da je deo kosovskog prioblema to što pet članica Evropske unije još nisu priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost.

“To konkretno znači da je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali ne može više da se uradi od toga da se Kosovo približi evropskim integracijama, ukoliko ih ne priznaju sve države članice. Jer svaki važan korak u procesu pridruživanja EU zahteva jednoglasje”, istakao je Pribe.

Kakva je nova defincija bezbednosti pojedinca, koji su faktori koji na nju imaju najveći uticaj, a koji najveći izazovi za bezbednost u zemljama zapadnog Balkana?

Pribe je bio gost Dana uživo zajedno sa profesorom doktorom Donom Volisom, predsednik Pravnog instituta u Vašingtonu, sa kojim učestvuje na međunarodnoj konferenciji “Novi koncept ljudske bezbednosti", koja se održava u Beogradu u organizaciji Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija.

Za N1 su, između ostalog, govorili o tome kakva je nova defincija bezbednosti pojedinca, koji su faktori koji na nju imaju najveći uticaj, a koji najveći izazovi za bezbednost u zemljama zapadnog Balkana? Gostovanje pogledajte u video prilogu:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.