Premijerka Rumunije ODBRUSILA EU: ZAR VI DA NAM PRIČATE O KORUPCIJI!?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2019, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerka Rumunije ODBRUSILA EU: ZAR VI DA NAM PRIČATE O KORUPCIJI!?

Rumunska premijerka Vjorika Dančila optužila je zapadnoevropske lidere da primenjuje dvostruke aršine kada kritikuju njenu zemlju zbog korupcije i oštrih mera protiv antivladinih protesta.

Dančila, čija vlada trenutno predsedava EU, ukazuje da je korupcija problem i u zapadnoj Evropi, ističući da među liderima Unije nije bilo povika kada se francuska policija sukobila s demonstrantima iz pokreta "Žuti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prsluci", prenosi danas "Politiko".

Ocene rumunske premijerke odraz su tenzija između istočnih i zapadnih vlada u EU, koje su pojačane proteklih godina i prete da pronalaženje zajedničkog jezika među liderima bloka još više otežaju, ocenjuje briselski sajt.

- Rumuniji nije dozvoljeno ono što je drugim zemljama dopušteno da rade - rekla je Dančila u intervjuu "Politiku", istakavši da je reč o "dvostrukim standardima".

Romanian prime minister accuses EU of double standards https://t.co/XB0QeSfB2w

— Irina Ursu (@irinaursu) 04. фебруар 2019.

Rumunska premijerka kaže i da nije videla da je iko došao u Evropski parlament i rekao "Želimo rezoluciju o Francuskoj".

Rumunija se proteklih meseci suočila s rastućim kritikama Evropske komisije i Evropskog parlamenta da ta istočnoevropska zemlja nazaduje u borbi protiv korupcije i srlja ka istom neliberalnom putu na kakvom su već Poljska i Mađarska.

Premijerka Rumunije je, međutim, odbacila poređenja njene vlade s vladama u Budimpešti i Varšavi, koje su obe na udaru procedure EU zbog optužbi da krše osnovne vrednosti evropskog bloka.

Takva poređenja je neretko pravio Gi Verhofstad, lider liberalne ALDE grupe u Evropskom parlamentu, a Dančila kaže da njegove primedbe pokazuju da je "on već u kampanji" uoči majskih izbora za novi saziv EP.

Dančila smatra nepoštenim i to što su samo njena zemlja i Bugarska podvrgnute nadzoru protiv korupcije kroz godišnji izveštaj EK.

"Videla sam pozamašne slučajeve korupcije i u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj. Niko nikada nije tražio da tamo bude uveden ovakav mehanizam", istakla je.

Kritičari, inače, optužuju vladajuću Socijaldemokratsku partiju (PSD) u Rumuniji za pokušaj da "progura" izmene zakona kako bi oslabila nezavisnost sudstva i pomogla političarima optuženim za korupciju, uključujući visoke zvaničnike PSD kao što je partijski Liviju Dragnea.

Rumunska vlada je, istovremeno, na udaru takvih kritika i kod kuće - od strane aktivista i predsednika Klausa Johanisa, bivšeg lidera Nacionalne liberalne partije i dugogodišnjeg protivnika PSD koji je prošle godine pokušao da spreči smenu glavnog rumunskog tužioca protiv korupcije.

Ipak, međunarodna osuda, izgleda, najviše boli, ocenjuje briselski portal, uz podsećanje da se Dančila u oktobru sukobila u Evropskom parlamentu u Strazburu s prvim potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom zbog vladavine prava u Rumuniji.

Mesec dana kasnije, EP je usvojio rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog pravca u kom Rumunija ide kad je reč o borbi protiv korupcije, i osuđuje se "nasilna i nesrazmerna policijska intervencija" tokom masovnih antivladinih protesta u avgustu, kada je povređeno na stotine ljudi.

Provocirala je i mučila beskućnika a njegova BRUTALNA reakcija je PODELILA INTERNET (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunska premijerka: EU ima dvostruke aršine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2019

Rumunska premijerka Vjorika Dančila optužila je zapadnoevropske lidere da primenjuje dvostruke aršine kada kritikuju njenu zemlju zbog korupcije i oštrih mera protiv antivladinih protesta...Dančila, čija vlada trenutno predsedava EU, ukazuje da je korupcija problem i u zapadnoj Evropi, ističući...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.