Premijerka: Nismo ti koji biraju sa kim će razgovarati, pričaćemo sa svima

Izvor: B92, 05.Jun.2020, 11:54

Premijerka: Nismo ti koji biraju sa kim će razgovarati, pričaćemo sa svima

Mi hoćemo da razgovaramo i nismo ti koji biraju s kim će da se razgovara, istakla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je rekla da je cilj dijaloga da se postigne veća bezbednost Srba na KiM, kao i veća stabilnost i blagostanje u regionu.

Brnabić je, nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima država članica EU, upitana da prokomentariše najavu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novog premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija da će on biti glavni pregovarač, te da li to znači da će se ona uključiti u dijalog, podsetila da je dijalog trenutno na predsedničkom nivou.

"Nismo od tih koji biraju sa kim će da se razgovara, ni sa kim neće. Mi ćemo razgovarati sa svima, jer je naš posao da razgovaramo, pošto jedino razgovori i dijalog mogu da dovedu do veće bezebdnosti Srba na KiM, a onda i do boljeg kvaliteta života u celom regionu. Imamo jedan cilj da građani bolje žive, da plate budu veće, da ljudi ostaju ovde, imaju prosperitet, da mogu da grade karijeru, da imamo bolje puteve i zdravstvo", rekla je Brnabić.

Sve to, podvlači, zavisi i u jednom delu od dijaloga.

"Nećemo biti toliko bahati da biramo s kim ćemo da razgovaramo”, poručila je Brnabić.

Ukazala je da je dijalog ranije podignut na predsednički nivo, čime je Brisel pametno izbegao svakodnevne političke opstrukcije ili probleme koji mogu da vode ka kašnjenju u dijalogu.

"Dijalog je za sada na predsedničkom nivou. Ne može to da se menja tako da ja to odlučim, kao što to smatra Hašim Tači. Mi tako ne radimo. Poštujemo sporazume koji su potpisani i dogovore koji su ranije postignuti i dok se ne promene, mi se ponašamo u skladu sa njima", naglasila je Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Beograd očekuje da će se uskoro povući sve odluke Prištine koje sprečavaju ekonomsku saradnju, protok i robe i ljudi, kako bi se vratili dijalogu Beograda i Prištine.

Brnabić je nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU, šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, a kojem je prisustvovala i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, kazala da je u ime Vlade Srbije pozdravila imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Kako je navela, na sastanku je bilo reči i o formiranju nove Vlade privremenih institucija u Prištini i njihovim daljim koracima koji se mogu očekivati, odnosno kojima se Beograd može nadati kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.

Kako je navela premijerka, današnji sastanak je potrajao duže nego što je bilo očekivano, što je, prema njenoj oceni, dobro jer su imali dosta tema o kojima su razgovarali otvoreno i iskreno.

"Ono što je najvažnije jesu pripreme za parlamentarne i lokalne izbore koji će se održati 21. juna", kazala je Brnabić dodajući da je treća tema o kojoj su razgovarali evrointegracije Srbije.

Kako je podsetila, Srbija u ovom trenutku ima 18 otvorenih poglavlja, dva privremeno zatvorena, a spremna još pet novih poglavlja spremno je za otvaranje, zahvaljujući, kako naglašava Brnabić, naporu ministarke Joksimović i njenog tima.

"Nadamo se otvaranju novih poglavlja pre kraja predsedavanja Hrvatske EU. Mi smo i proteklih meseci dosta uradili", kazala je Brnabić.

Ona je rekla i da joj je drago da danas, na dan kada se obeleževa Svetski dan životne sredine, može da kaže da je Srbija krajem prošle godine predala poziciju za pregovaračko poglavlje 27 koje se upravo tiče zaštite životne sredine.

Vlada Srbije je usvojila nekoliko strategija koje su važne za evrointegracije, kaže Brnabić i dodaje da su te strategije isto tako važne i za građane i privredu i u tom smislu je navela Strategiju za borbu protiv nasilja nad decom, ali i Strategiju industrijskog razvoja Srbije, Strategiju pametne specijalizacije, medijsku strategiju...

"Sve te stvari pokazuju da smo uprkos drugim izazovima, kao što je virus korona, nastavili da radimo na našim evrointegracijama i da nastavljamo da idemo dalje ka Evropi", navela je Brnabić.

Premijerka je navela i da su na današnjem sastanku razgovarali i o kvotama na čelik koje su Srbiji izuzetno važne i to, kako kaže, ne samo za ekonomski oporavak nakon Covid 19 epidemije, već i za nesmetano funkcionisanje Železare Smederevo.

"To je za nas 5.000 radnih mesta direktno i preko 15.000 radnih mesta indirektno. Pored toga, oko jedan odsto našeg BDP-a. Mi u potpunosti razumemo zašto je EU uvela kvote na čelik za treće zemlje, zašto je to bilo neophodno kako bi zaštitili svoje tržište, ali nama je izuzetno važno da još jednom predstavimo naš slučaj i šta je to što nam je potrebno da Železara Smederevo dobro funkcioniše", kazala je Brnabić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brnabić: Nećemo biti toliko bahati da biramo sa kim ćemo da razgovoaramo

Izvor: Blic, 05.Jun.2020

Mi hoćemo da razgovaramo i nismo ti koji biraju s kim će da se razgovara, jer je cilj dijaloga da se postigne veća bezbednost Srba na KiM, kao i veća stabilnost i blagostanje u regionu, istakla je danas premijerka Ana Brnabić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.