Izvor: Radio 021, 19.Okt.2019, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Severne Makedonije traži izbore nakon prekida pregovora sa EU

Francuska se protivi otvaranju razgovora o članstvu sa Severnom Makedonijom, što su mnogi nazvali greškom.

AFP„Ljut sam", kaže makedonski premijer Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zatražio je raspisivanje vanrednih izbora nakon odluke lidera Evropske unije da odloži otvaranje pregovora o članstvu sa njegovom zemljom i susednom Albanijom.

Francuski predsednik Emanuel Makron blokirao je odluku o otvaranju pregovora na samitu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Briselu.

„Mi smo žrtve istorijske greške Evropske unije", rekao je Zaev.

Zaev za BBC: Referendum je pozitivna lekcija i za Evropu Prve dame balkanske - ko su i šta rade „Progutali ime", a datuma nema: Kako su se Makedonci naljutili na Brisel

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker - i drugi evropski lideri - upotrebili su istu frazu u kritikama rezultata samita.

„To nije promašaj, to je greška. Osećam se stvarno neprijatno,"poručio je predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk.

Komisija i Evropski parlament preporučili su početak razgovora sa obe zemlje.

https://twitter.com/eucopresident/status/1185194799349010432

Koji su dalji potezi Makedonije?

Premijer Zaev je rekao da ima nameru da podnese ostavku pošto ministri spoljnih poslova Evropske unije nisu odobrili početak razgovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i prebacili to pitanje na samit lidera.

„Razočaran sam i ljut i znam da se celokupno stanovništvo oseća tako", poručio je Zaev u subotu, najavljujući vanredne izbore.

Dodao je da će Makedonci sada „odlučiti kojim će putem ići", ne navodeći šta je njegova preporuka.

U Albaniji, premijer Edi Rama krivicu vidi u unutrašnjim pitanjima Unije, jer je njegova zemlja ispunila uslove koji su postavljeni za početak razgovora.

Zašto se Francuska protivila tom potezu?

Makronu su se pridružile Danska i Holandija u odbijanju Albanije, ali je samo Francuska glasala protiv Severne Makedonije.

Sve države članice Evropske unije moraju da se slože pre nego što se odobri početak pregovora o članstvu.

Braneći svoju poziciju, predsednik Makron je rekao da sam proces pristupanja mora biti reformisan i da Unija „treba da učini više kako bi se te zemlje razvile, a ne samo da daje obećanja".

Pre nego što započnu razgovore o članstvu, potencijalni novi članovi moraju da primene reforme u oblastima kao što su ekonomska politika, ljudska prava, borba protiv korupcije i vladavina prava.

Evropska komisija je u maju saopštila da su i Albanija i Severna Makedonija dovoljno napredovale.

Obe zemlje imaju status „kandidata" za članstvo u Evropskoj uniji.

AFPFrancuski predsednik traži da proces pristupanja bude izmenjen

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je primetno „razočarenje" odlukom samita, ali da će to pitanje biti revidirano pre samita o Zapadnom Balkanu početkom sledeće godine.

Gospođa Merkel zalagala se početkom ove godine da pregovori sa Makedonijom budu otvoreni, nakon što je ta zemlja pristala na promenu imena.

Integracija balkanskih zemalja u Evropsku uniju mnogi doživljavaju kao sredstvo stabilizacije u regionu u kojem su se devedesetih godina prošlog veka vodili oštri sukobi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.