Izvor: Nezavisne Novine, 13.Sep.2017, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnički dom usvojio Deklaraciju o izgradnji Pelješkog mosta

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Deklaraciju o izgradnji Pelješkog mosta u kojoj poziva Hrvatsku i Evropsku uniju da obustave sve radnje na najavi izgradnje ovog mosta.

Takođe je upućen poziv Hrvatskoj da se hitno uključi u bilateralne razgovore sa BiH kako bi se iznašlo rješenje u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH.

Borjana Krišto (HDZ), izjavila je da ova Deklaracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nema nikakvu pravnu težinu ni u BiH, a kamoli u susjednoj Hrvatskoj.

"Da bi bila koliko toliko validna mora je usvojiti i drugi Dom", rekla je Krišto.

Klub SDA je čak tri puta puta tražio da se ponovi glasanje o Deklaraciji, nakon čega je i usvojena u prvom krugu.

Potpisnici Deklaracije su delegati iz SDA, SDP-a, SBB-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, DF-a, A-SDA i BPS-a.

Predstavnički dom je takođe usvojio prijedlog Sadika Ahmetovića koji je u okviru tačke o odnosu Vijeća ministara prema parlamentarnoj većini i radu Vijeća tražio da Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća do naredne sjednice prikupi potpise poslanika koji ga podržavaju te da će na osnovu toga Predstavnički dom odlučivati o sudbini Vijeća ministara.

Deklaracija o pelješkom mostu izazvala je i danas žestoku raspravu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Aleksandra Pandurević, šef Kluba SDS-a u Predstanvičkom domu BiH  kazala je tokom rasprave da je osnovni problem ovdje nedostatak komunikacije.

Ona je zatražila da se Deklaracija dopuni  pozivom Hrvatskoj i EU da ubrzavaju okončanje projekta izgradnje mosta kod Gradiške, što je na kraju i učinjeno, kako bi bio pušten međudržavni saobraćaj, da se pozove Hrvatska da uvrsti Unsku prugu kao međudržavni projekat kako bi se uspsotavio ključni željeznički koridor dvije zemlje, da se prepozna značaj izgradnje jonsko-jadranske magistrale preko Popovog polja kako bi se omogućilo efikasno povezivanje Zapadnog Balkana.

Tražila je i da se u Deklaraciju uvrsti i poziv Hrvatskoj da se konačno urede granice, jer samo na Uni postoji 11 mjesta gdje se s jedne obale na drugu prelazi u drugu državu, što značajno otežava život ljudima na ovom području.

Momčilo Novaković (NDP), poslanik  predložio je da se ne usvaja nikakva Deklaracija, niti donose bilo kakvi zaključci, te da se svi materijali i diskusije pokušaju kroz kolegij rješiti da se napravi dokument i da se on usaglasi sa resornim ministarstvima i Predsjedništvom BiH.

Nikola Lovrinović (HDZBiH), poslanik kazao je da ima dojam da se u zadnje vrijeme sve što dođe iz Hrvatske, a veznao je za BiH tumači štetnim po interese BiH i  da to jedan dio poslanika prenosi u janvost, te da je sve teže i teže raditi pod ovakvim okolnostima, posebno poslanicima koji dolaze iz reda hrvatskog naroda.

Tvrdi da gradnja Pelješkog mosta treba biti predmet rasprave struke, a ne politike.

Denis Bećirović (SDPBiH), poslanik tvrdi da BiH zagovara najbolje moguće odnose sa Hrvatskom i to na načelu ranvopravnosti.

"Opredjeljeni smo na rješavanje svih pitanja dijalogom. Treba podvući da se Bih nikakda nije miješala u otvorena unutrašnja pitanja Hrvatske, i bilo bi dobro da takav odnos ima i Hrvatska", rekao je Bećirović.

Tvrdi da BiH ima legalne organe, i da ima Predsjedništvo BiH koje je 2007.godine  dalo svoje mišljenje, a 2009. pismo je napisao i Nebojša Radmanović, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva u kojem je rekao da je jedinstven stav Predsjedništva BiH da se protive izgradnji Pelješkog mosta.

Fehim Škaljić (SBB), poslanik isitče da kad se pojave problemi treba započeti razgovor i vratiti se osnovnim pricipima da se zajednički dođe do rješenja.

„Granica mora biti mjesto susreta, a ne mjesto razlaza. Problem se pojavio zbog toga što posao nije završem. Zbog toga SBB traži da se donese zaključak da se traži od Parlamenta Hrvatske da ratificira Sporazum o granicama iz 1999.godine i da to učini i Parlament BiH“, rekao je Škaljić.

Borjana Krišto (HDZBiH), predjsedavajuća Predstavničkog doma BiH istakla je da je Hrvatska prihvatila zahtjeve BiH o širini plovnog puta i visini mosta. Istakla je da se izneseni stavovi zvaničnika SDA tumače kao zvanični stavovi institucija što nije tačno i na šta je ona i  njen kolega Bariša Čolak  upozorili zvaničnike EU.

Šefik Džaferović (SDA), zmajenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH mišljenja je da Hrvatska i BiH ovo pitanje trebaju rješiti uz posredovanje EU.

„BiH ima pravo na neometan pristup otvorenom moru, a Hrvatska ima pravo da poveže svoj teritorij i to ne smije ugroziti pristup otvorenom moru za BiH. Hrvatska je jendostrano i bez ssužbenih konsultacija sa BiH počela ovaj projekat. Iz BiH odlaze različiti stavovi, a svima nam je jasno da je to velik problem. Zbog toga sam odlučio da napišem pismo u svoje lično ime i to imam pravo kao zamjenik predsjedavajućeg ovog visokog doma, ali je to moj lični stav zasnovan na odluci Predsjendištva BiH koja je jedina i koja još uvijek nije promijenjena“, kazao je Džaferović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.