Prag odgovorio na rusku listu: Korak dalje ka eskalaciji, ne tiče se samo Češke

Izvor: B92, 14.Maj.2021, 20:04

Prag odgovorio na rusku listu: Korak dalje ka eskalaciji, ne tiče se samo Češke

Odluka Rusije da stavi Češku na listu "neprijateljskih" zemalja zajedno sa SAD predstavlja korak dalje u pogoršanju odnosa.

Osim liste "neprijateljskih" zemalja, korak dalje predstavlja i ograničenje broja lokalnih stanovnika koji mogu da budu zaposleni u češkoj ambasadi, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Pragu.

"Ovaj potez Rusije vidimo kao novi korak ka daljoj eskalaciji u odnosima ne samo sa Češkom već i sa celom Evropskom unijom i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njenim saveznicima", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ruska vlada zvanično je danas stavila Češku i Sjedinjene Američke Države na listu "neprijateljskih zemalja" i saopštila da će protiv tih zemalja biti preduzete mere koje podrazumevaju da Ambasada SAD u Moskvi više neće moći da zapošljava lokalno stanovništvo, dok će broj zaposlenih lokalnih radnika u Ambasadi Češke biti ograničen na 19.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je prošlog meseca zakon kojim se ograničava broj lokalnih stanovnika koji rade u stranim diplomatskim misijama i drugim službama i naredio vladi da sačini listu "neprijateljskih" zemalja na koje će se te mere odnositi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.