Brisel se oglasio povodom odluke Prištine

Izvor: B92, 14.Dec.2018, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel se oglasio povodom odluke Prištine

Brisel, Beograd -- EU ponovila da je transformacija Kosovskih snaga bezbednosti trebalo da bude izvršena kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa kosovskim ustavom.

"Kao i NATO, EU i dalje deli stav da bi mandat Kosovskih bezbendosnih snaga trebalo da bude menjan isključivo kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa kosovskim ustavom", saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove povodom usvajanja zakona o transformaciji KBS u kosovskom parlamentu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />EU očekuje da će Kosovo nastaviti da se pridržava svojih obaveza u skladu sa prvim sporazum postignutim u Brisleu 2013 i njegovim bezbednosnim aranžmanima, dodaje se u saopštenju.

I šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici poručio je da je "pozicija EU jasna". I onje ponovio da EU deli stav NATO - da proces transformacije bezbednosnih snaga Kosova treba da dugoročan, u skladu sa Ustavom.

Fabrici dodaje da Evropska unija ostaje da glavni "sponzor" dijaloga između Beograda i Prištine, napominjući da je ova faza izazovna. Takođe je podsetio da se EU protivi taksama koje je Priština uvela za srpske proizvode, koje su, prema njegovim rečima, u suprotnosti sa CEFTA ali i u suprotnosti sa SSP koji EU ima sa Kosovom.

"Mi ubeđujemo Prištinu da ukine te takse, a to je radio i komesar Han posećujući BG i PR prošle nedelje", naglašava Fabrici.

- Stoltenberg o vojsci Kosova: Žalim zbog odluke

- Gotovo je: Usvojeni zakoni, Kosovo dobilo oružane snage

- Naslovne: "Dan D za vojsku Kosova"

- KiM: Leci o "mobilizaciji", poziv na patroliranje severom

- Haradinaj poručio Srbima: Neće biti gore, već bolje

- Odgovor Albancima: Severna Mitrovica u zastavama Srbije

- Nađen eksploziv kod Gazimestana; "Neko hoće incident"

- "Srbi da se ne boje, niko ne namerava da osvoji sever"

- Vučić u Kopnenoj zoni bezbednosti naredna 72 sata

-Vozila Kfora u K. Mitrovici, NATO leti nad Prištinom VIDEO

- Haradinaj: Još par trenutaka do istorijskog glasanja

- Vulin: Vučić obavešten, vojska spremna

- "O vojsci već 30 godina, a ništa se neće desiti za još 10"

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU: Transformacija KBS trebalo da bude postepena i u skladu sa ustavom

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Dec.2018

Evropska unija ponovila je danas da je transformacija Kosovskih snaga bezbednosti trebalo da bude izvršena kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa kosovskim ustavom..."Kao i NATO, EU i dalje deli stav da bi mandat Kosovskih bezbendosnih snaga trebalo da bude menjan isključivo kroz ;inkluzivan...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.