Poverenik pripremio odgovore o uredbi o zaštiti podataka

Izvor: N1 televizija, 26.Maj.2018, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik pripremio odgovore o uredbi o zaštiti podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pripremio je, povodom početka primene Opšte uredbe Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije o zaštiti lica u vezi sa obradom podataka o ličnosti i slobodnom kretanju takvih podataka, listu najčešće postavljenih pitanja na koja je dao odgovore.

U ovom dokumentu, kako je saopšteno, Poverenik je pokušao da odgovori i na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da li se Opšta uredba primenjuje na rukovaoce iz Republike Srbije, kao i koje su obaveze u slučaju da se primenjuje.

Poverenik se nada da će se brojne dileme sa kojima se suočavaju, kako pojedinci na koje se podaci odnose, tako i pravna lica koja žele da posluju u Evropskoj uniji ili da posluju sa licima iz Evropske unije, rešiti po usvajanju odavno neophodnog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Opšta uredba se u Evropskoj uniji primenjuje od 25. maja 2018. godine, neposredno u svim državama članicama, podseća se u saopštenju.

Republika Srbija obavezala se Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju da će uskladiti nacionalno zakonodavstvo u oblasti zaštite podataka sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Pitanje zaštite podataka o ličnosti od značaja je za pristupanje Evropskoj uniji i tema je pregovaračkih Poglavlja 23 "Pravosuđe i osnovna prava" i 24 "Pravda, sloboda i bezbednost", ističe Poverenik.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Šabić pripremio olakšice za razumevanje nove uredbe EU

Izvor: Radio 021, 26.Maj.2018

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pripremio je, povodom početka primene Opšte uredbe Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije o zaštiti lica u vezi sa obradom podataka o ličnosti i slobodnom kretanju takvih podataka, listu najčešće postavljenih pitanja...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.