Potvrđen konsenzus svih članica EU o otvaranju poglavlja 23

Izvor: RTS, 05.Jul.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđen konsenzus svih članica EU o otvaranju poglavlja 23

Zvanično je potvrđeno da je EU postigla konsenzus oko otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, pošto do 17 časova nijedna od 28 zemalja članica EU nije uložila primedbu na nacrt teksta o zajedničkoj evropskoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23.
Slovačko predsedavanje EU odmah je pozdravilo taj, kako kažu, korak napred >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u otvaranju poglavlja 23 i 24 sa Srbijom.

"Sada očekujemo da Komitet stalnih predstavnika zemalja članica EU donese svoju odluku u četvrtak. Srbija je ispunila svoje obaveze i uslove neophodne za otvaranje ta dva poglavlja", stoji u zvaničnom saopštenju slovačkog predsedavanja.
Slovačko predsedništvo je potvrdilo da će se novouspostavljeni konsenzus zemalja članica EU naći u četvrtak, 7. jula, na dnevnom redu sastanka ambasadora članica EU. Odluka o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom trebalo bi da bude doneta bez dalje rasprave.
Na Slovačkoj je, kao predsedavajućoj Evropskog saveta, da potom zakaže i Međuvladinu konferenciju na kojoj bi poglavlja 23 i 24 bila i otvorena. U ovom trenutku očekuje se da to bude 18. ili 19. jula, na marginama redovnog sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU.
Ministar pravde Nikola Selaković rekao je ranije da smo uradili sve što je potrebno za otvaranje poglavlja, ali da nam težak posao tek predstoji.  
Na sastanku Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju, posle više od tri meseca protivljenja, Hrvatska je zvanično dala saglasnost na nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.
Hrvatska je zadovoljna što je usaglašen tekst. Tvrde – u tekst dokumenta ušlo je sve što je, za Hrvatsku, važno u oblasti vladavine prava.
Puna saradnja sa Hagom, izuzeće Hrvatske iz univerzalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine, prava manjina, ali i pristup pravdi žrtvama, razmena informacija o nestalima i pravo na odštetu.
Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač rekao je da su svi hrvatski zahtevi ugrađeni u pregovaračku poziciju EU u odnosu na Srbiju i otvaranje poglavlja 23 
Odlučujući uticaj na promenu hrvatskog stava bio je nemački, smatra Dragan Đukanović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
"Gospođa Merkel je suočena sa brojnim i ozbiljnijim problemima unutar EU i sada ovakva vrsta nekog balkanskog inaćenja koje pokazuje Hrvatska nije dobrodošla, odnosno Nemačka to nije htela podržati", rekao je Đukanović.
Prema njegovim rečima, ono što je posebno bitno jeste da je i Berlin procenio da je Beograd zaista ispunio sve uslove za otvaranje poglavlja i da se u poslednjih nekoliko godina postavio kao kredibilan spoljnopolitički partner.
Odluka da se poglavlja 23 i 24 otvore isključivo su rezultat čvrstog i odlučnog stava Srbije da neće trpeti ucenjivanje i ponižavanje i da traži međusobno poštovanje, smatra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
U pisanoj izjavi navodi da je odluka priznanje za doslednu i reformsku politiku Vlade i njenog premijera i nada se da je Evropska unija izvukla pouke i da više neće biti dvostrukih standarda kada je reč o Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KONAČNO: Potvrđen konsenzus svih članica EU o otvaranju poglavlja!

Izvor: Telegraf.rs, 05.Jul.2016

Kako do 17 časova ni jedna od 28 zemalja članica nije uložžila primedbu na nacrt teksta o zajedničkoj evropskoj pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 23 time je i zvanično potvrđeno da je EU postigla konsenzus oko otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, javlja izveštač Tanjuga iz...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.