Izvor: RTS, 20.Maj.2021, 11:40

Potpisan ugovor za gasni interkonektor Srbija-Bugarska

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije danas potpisala važan finansijski ugovor sa Evropskom investicionom bankom za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. Ukupna vrednost projekta je 85,5 miliona evra.
Na konferenciji za medije, Siniša Mali je istakao da je gasni interkonektor izuzetno važan za građane Srbije, kao i da je jedan od šest prioritetnih projekata koje je EU definisala kada je reč o energetskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povezanosti Centralne i Istočne Evrope.

"Ovaj gasni interkonektor će nam obezbediti ne samo sigurno snabdevanje gasom, već i dovoljne količine gasa za privredu i domaćinstava, a svesni smo da se naša privreda ubrzano razvija i da joj je neophodno sve više gasa", rekao je Mali.
Istakao je da je ukupna vrednost projekta 85,5 miliona evra, da je od toga 25 miliona evra kreditna linija EIB-a, 49,5 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA projekta, dok će ostatak obezbediti Srbija iz budžeta.
Mali je naveo da će dužina cevi na teritoriji Srbije iznositi 109 kilometara, a ukupni kapacitet gasovoda biće 1,8 milijardi kubnih metara gasa.
Izrazio je nadu da će parlament ubrzo ratifikovati taj ugovor i da će početi realizacija projekta.
Ministar je rekao da je drugi razlog zbog kojeg je značajan taj projekat diversifikacija rute od kojih Srbija dobija gas, odnosno da će, osim dobijanja gasa preko Mađarske, završetkom tog projekta imati i drugu rutu.
Podsetio je da je projekat i deo investicionog plana "Srbija 2025", da je, između ostalog, važan u borbi za čistiju životnu sredinu, ali i da će doprineti rastu naše ekonomije i BDP-a.
Finansijski ugovor potpisali su u Vladi Srbije Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlov. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
Početak gradnje očekuje se krajem ove godine Za bespovratnu pomoć od 49,6 miliona evra za finansiranje tog projekta potpisan je sporazum u decembru 2018. između Vlade Srbije i Evropske komisije.
Naime, 11. januara ove godine raspisan je javni poziv za izbor nadzora na projektu gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, što je bio prvi korak u pripremi za početak izgradnje novog gasovoda.
Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, raspisao je u martu tender za izgradnju gasnog interkonektora.
Kako je navedeno u tenderu, radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš–Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.
Cev za gas biće dugačka oko 109 kilometara, veličine je DN700 i imaće radni pritisak od 55 bara.
Početak gradnje očekuje se krajem ove godine, kapacitet gasovoda Niš–Dimitrovgrad biće 1,8 milijardi kubika godišnje, a planira se da bude operativan 2023. godine.
Realizacijom projekta obezbeđuje se diverzifikacija pravaca i izvora snabdevanja gasom, što će značiti veću sigurnost snabdevanja Srbije i regiona i omogućiti dalji razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji.
Inače, ideja izgradnje gasne interkonekcije radi diverzifikacije pravaca i snabdevača gasom postoji već gotovo tri decenije, a Sporazum o izgradnji gasovoda Niš–Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisan ugovor o kreditu od 25 milona evra za gradnju gasovoda Niš - Dimitrovgrad

Izvor: JužneVesti.com, 20.Maj.2021

Sporazum o dobijanju kredita od Evropske investicione banke od 25 miliona evra kojim će se delimično finansirati gradnja gasovoda od Niša do bugarske granice, potpisali su ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica EIB-a Liliana Pavlova. Sporazum treba da potvrdi i Skupština Srbije, početak...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.