Posle Kine, Tramp udara i na EU – takse na vino, sir, viski

Izvor: RTS, 03.Okt.2019, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle Kine, Tramp udara i na EU – takse na vino, sir, viski

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa odlučila je da otvori novi front trgovinskog rata – sa Evropskom unijom. Takse od 25 odsto uvodi na uvoz francuskog vina, italijanskog sira, škotskog viskija, proizvoda od vune, keks.
Lista broji više od 100 proizvoda koji će biti obuhvaćeni taksama, a među njima je francusko vino, italijanski sirevi parmezan, redžano, škotski viski, maslac, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jogurt, keks.

Nove tarife će, takođe, biti primenjene i na džempere iz Velike Britanije, proizvode od vude, masline iz Francuske, Nemačke, Španije, svinjnske kobasice, kafu.
Vašington će na avione francuskog avio-prevoznika uvesti tarife od 10 procenata. 
Američke kaznene mere ipak, za sada, isključuju italijanske paste i vina, grčko maslinovo ulje, helikoptere, šampanjac i druge karakteristične evropske proizvode.
Specijalna američka asocijacija za hranu saopštila je da će tarifama biti pogođeno 14.000 američkih prodavnica specijalnih proizvoda i još oko 20.000 uvoznika hrane.
Nove američke takse na evropske proizvode trebalo bi da stupe na snagu 18. oktobra, piše Independent.
Takse zbog gubitka "Boinga" 
Uvođenje tarifa je, inače, epilog najvećeg procesa koji je vodila Svetska trgovinska organizacija, piše Independent.
STO je presudila da SAD mogu da uvedu tarife vredne 7,8 milijardi dolara na proizvode iz Evrope i to zbog toga što je, kako se navodi, Brisel davao ilegalne subvencije "Erbasu".

Po ovoj presudi Svetske trgovinske organizacije utvrđeno je da je američka kompanija "Boing" godišnje gubila 7,5 milijardi dolara zbog subvencija konkurentu "Erbasu".
Paralelno, u STO se vodi još jedan proces u kom se Brisel zalaže za tarife na američku robu od oko 10 milijardi dolara. O tom procesu STO će odlučiti početkom godine. 
EU će odgovoriti 
Brisel će, poručuje glavni čovek Evropske komisije, odgovoriti recipročno.
"Ako neko upostavlja tarife našem vazduhoplovnom sektoru i mi ćemo učiniti isto. Američko-evropsko prijateljstvo nije o nadama i snovima, to je nužnost", poručio je predsednik EK Žan Klod Junker.
Francuski ministar finansija Bruno le Mer rekao je da je EU "spremna da odgovori" na američke takse, ali je dodao da se nada "prijateljskom dogovoru" sa SAD, navodi RT.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poslije Kine, Tramp udara i na EU – takse na vino, sir, viski

Izvor: Capital.ba, 03.Okt.2019

NJUORK, Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa odlučila je da otvori novi front trgovinskog rata – sa Evropskom unijom. Takse od 25 odsto uvodi na uvoz francuskog vina, italijanskog sira, škotskog viskija, proizvoda od vune, keks. Lista broji više od 100 proizvoda koji će biti obuhvaćeni...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.