Posle 18 godina Žeželjev most oživeo - prestalo bombardovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2017, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 18 godina Žeželjev most oživeo - "prestalo bombardovanje"

Preko novog Žeželjevog mosta koji se gradi u Novom Sadu, danas su, iz Novog Sada u Petrovaradin, prvi peške prešli predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i šef Misije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

U susretu sa radnicima i predstavnicima izvođača na sredini novog mosta, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da su, prema izveštaju projektanta, u petak u popodnevnim satima, sa greškom od svega nekoliko milimetara, spojeni lukovi mosta sa bačke i sremske strane, te da je današnji prelazak preko njega simbolično označio da smo, kako je naglasio, svi zajedno - i oni koji su ga finansirali i oni koji su izvodili radove – uspešno ponovo premostili Dunav.

Mirović je zahvalio svim zaposlenima u kompaniji „Azvi" koja je izvođač radova i u drugim kompanijama podizvođačima, Misiji EU u Srbiji, kao i Vladi Srbije i potpredsednici Vlade koja je sa svojim saradnicima na dnevnom nivou pratila realizaciju ovog krupnog i zahtevnog projekta.

„Nećemo se osvrtati na probleme koji su pratili izgradnju mosta, gledaćemo u budućnost da završimo pristupne saobraćajnice i da se ukloni privremeni most, te da na proleće novi Žeželjev most bude u punoj funkciji", rekao je Mirović i dodao da će se tek onda, kada ovom železničkom trasom budu prolazili vozovi brzinom većom od 120 kilometara na sat i kada od Novog Sada do Beograda budemo putovali 40-tak minuta, u punoj meri shvatiti značaj ovog našeg zajedničkog poduhvata.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je rekla da neće govoriti o rokovima i novcu o čemu je toliko puta bilo reči, već je iznela da misli da Žeželjev most spaja jednu prošlost i ogroman prostor za lepu budućnost.

„Kada dođete na ovaj most ne možete da se ne setite i 23. aprila 1999. godine kada je srušen i svih 78 dana bombardovanja koje je naša zemlja pretrpela. Na današnji dan, odnosno u petak, kada je most spojen, tog trenutka je prestalo bombardovanje Novosađanki i Novosađana. Posle 18 godina opet imamo most, koji će u februaru imati železničke pruge, mesec dva posle toga i pristupne puteve", izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je zatim dodala da je ovaj most veoma značajan za razvoj Srbije, jer je deo projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, kao i najvažnijeg svetskog globalnog projekta „Jedan pojas jedan put".

Ambasador Sem Fabrici rekao da Evropska unija podržava izgradnju ovog mosta još od projektantske faze, i da je za ovaj projekat EU dala donaciju u iznosu od 34 miliona evra. Prema njegovim rečima, ovaj most je važan i za celokupnu Srbiju, jer je deo koridora X, jednog od glavnih saobraćajnih koridora u ovom delu Evrope i deo je nove transportne politike Srbije, u sklopu procesa pristupanja Srbije EU.

Mirović, Mihajlovićeva i Fabrici posebno su se zahvalili radnicima koji su u ovoj završnoj fazi gradnje mosta radili u više smena i podelili im simbolične poklone.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Preko Žeželja konačno peške, bez osvrtanja na probleme

Izvor: Radio 021, 22.Okt.2017

Preko novog Žeželjevog mosta danas su, iz Novog Sada u Petrovaradin, prvi peške prešli predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednica Vlade Sebije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i šef Misije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici...U...

Nastavak na Radio 021...

Mirović, Mihajlovićeva i Fabrici prvi prešli preko Žeželjevog mosta u Novom Sadu

Izvor: Beta Video, 22.Okt.2017

NOVI SAD - Preko novog ``Žeželjevog mosta`` koji se gradi u Novom Sadu, danas su, iz Novog Sada u Petrovaradin, prvi peške prešli predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i šef Delegacije...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Mihajlović: Spajanjem Žeželjevog mosta označen kraj bombardovanja Novosađana

Izvor: Blic, 22.Okt.2017

Posle 18 godina spojeni su lukovi Žeželjevog mosta i time premošćen Dunav u Novom Sadu, a preko njega su prvi peške prešli predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, potpredsednica Vlade Sebije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i šef Misije Evropske unije...

Nastavak na Blic...

Posle 18 godina, "Žeželj" ponovo spaja FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 23.Okt.2017, 08:49

Novi Sad -- Osamnaest godina nakon što je u bombardovanju Srbije srušen Žeželjev most, preko move mostovske konstrukcije prešli su zvaničnici vlade i pokrajine...Preko novog "Žeželjevog mosta" koji se gradi u Novom Sadu su, iz Novog Sada u Petrovaradin, prvi peške prešli predsednik Pokrajinske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.