Poslanici sa Makalisterom o bojkotu izbora, dijalogu, članstvu u EU

Izvor: RTS, 26.Avg.2019, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici sa Makalisterom o bojkotu izbora, dijalogu, članstvu u EU

Na sastanku predsedavajućeg spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Makalistera i poslanika Narodne skupštine bilo je reči pre svega o evropskom putu Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i dijalogu vlasti i opozicije.
Makalister je, na početku sastanka ponovio podršku EU putu Srbije ka članstvu u toj organizaciji i rekao da je došao u Beogard da se informiše o aktuelnoj situaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u zemlji, ali i u vezi s napretkom u sprovođenju reformi.

Takođe, čestitao je Srbiji na nedavno izgrađenom auto-putu "Miloš Veliki".
Zamenik šefa poslaničkog kluba SNS Vladimir Orlić zahvalio se na Makalisterovoj podršci Srbiji i kazao da se Srbja i dalje nalazi na reformskom kursu.
Preneo je da nivo podrške članstvu Srbije u EU u našoj zemlji nije promenjen od njegovog poslednjeg boravka, ali da bi reakcija EU na određene stvari mogla da osnaži tu podršku.
S tim u vezi Orlić je zatrazio veću dinamiku u otavranju poglavlja, ocenivši da bi to sigurno donelo dodatni optimizam u naše društvo.
Takođe je ocenio da bi jasno zauzimanje EU, kada je reč o dijalogu Beograda I Prištine bilo dobro, posebno kada se radi o nespornim pitanjima poput nedoslednosti Prištine u sprovođenju Briselskog sporazuma i taksi, za koje postoji jasna osuda, te nema potrebe za veštačkim balanskom, jer svi znaju da je to osnovna prepreka dijalogu.
O dijalogu vlasti i opozicije
Komentarišući dijalog vlasti i opozicije na FPN Orlić je rekao da SNS ima pozitivan pristup tom dijalogu, da je bilo dobrih prilika da se čuju dobri predlozi nevladinih organizacija.
Naveo je da je do sada bilo tri susreta i da se očekuju još dva, da su naprednjaci tim procesu pristupili sa pažnjom.
Potpredsednik Skupštine Đorđe Milićević govorio je o dijalogu Beograda i Prištine, te ponovio da je Srbija otvorena za dijalog.
Opozicija je na sastavku sa Makalisterom kritikovala vlast,pa je tako Gordana Čomić (DS) ocenila da se idući izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije neće razlikovati od prošlog, navodeći da to kaže sa dosta žaljenja.
Čomić je kazala da veruje da je Makalister upoznat sa teškoćama u parlamentu u poslednje tri godine, te da ne mora da navodi dokaze. Ona je rekla da će se o bojkotu izbora više govoriti u septembru, dodala da je bojkota bilo i ranije id a je važno da se zna koji je cilj bojkota ili izlaska na izbore.
Opozicija o bojkotu sednica parlamenta
Sanda Rašković-Ivić iz Narodne stranke kritikovala je rad u Skupštini rekavši da ona ne funkcioniše zbog čega se veći deo odlučio na bojkot sednica u plenumu.
Dodala je da ne postoje uslovi za fer izbore I da ne veruje da se oni mogu promeniti do održavanja izbora u martu ili aprilu kada bi trebalo da se održe.
Kazala je da se Srbija kreće 200 na sat prema jednopartijskom sistemu i zamolila Makalistera da ne bude kao Vinston Čerčil koji je pomogao da se u Jugoslaviji uveze komunizam.
Poslanik LDP-a Nenad Milić kazao je da je Skupština jedna od institucija sa najmanjim ugledom, ali ne zbog rasprava i svađa poslanika, već zbog toga što se odluke ne donose tu već u strankama.
Upozorio je Makalistera da su građani koji se za EU postali skeptični, jer, veruju da je nemoguće da EU ne vidi šta se dešava unutar zemlje i da ne reaguje, kao i da su danas za EU bivši glasači SRS.
Veći deo opozicije je, rekao je Milić, antievropski orjentisan, a rekao je i da je situacija danas u zemlji takva da mogu da se dogode problemi, jer, kako je objasnio, vlast ima podršku, ali istovremeno postoji i veliki odijum prema njima.

Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara podvukla je značajn ulaska Srbije u EU za sve manjine, a tako i mađarske.
Govoreći o radu u parlamentu ocenila je da se situacija promenila i da je, kada je razgovarano o predlogu Zakona o finansiranju AP Vojvodine, razmatran i predlog opozicije.
Rekla je da je dobro što konačno imamo redovne, a ne vanredne izbore.
Tatjana Macura Stranka moderne Srbije ukazala je na značaj napretka Srbije ka EU, na rešavanje krize sa Kosovom, koja se odlaže, i zbog čega najviše trpe građani na KiM.
Govoreći o bojkotu rada parlamenta, podsetila je da se njena stranka najpre solidarisala sa opozicijom, jer je bio dogovor da se tokom bojkota prikaže kako treba da izgleda rad u parlamentu.
"U tom periodu je opozicija najavila održavanje paralelnog parlamenta, gde je trebalo razgovarati o zakonima koji su na dnevnom redu u parlamentu, ali na moju žalost nismo uspeli da sprovedemo šta smo isplanirali i stranka je odlučika da prekine sa bojkotom i nastavi učešće u parlamentu", objasnila je Macura.
Požalila se na odnos poslanika vladajuće većine, koji je okarakterisala kao više nego nekorektan, ali je rekla da postoji prostor da se ovo pitanje reši.
Rekla je da ne vidi, kao drugi, da ne postoji mogućnost da se upristoji rad u Skupštini.
Dodala je da žali što su kolege iz opozicije tražile izgovor da se isključe iz dijaloga sa vlasti, tvrdeći da se radi o pritisku lidera.
Podsetila je da istraživanja pokazuju da su građani za postizanje rešenja, kako bi svi učestvovali na izborima.
Macura je navela da SMS još nije donela odluku o učešću na izborima, ali da joj se čini d aće oni ipak učestvovati na njima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poslanici sa Makalisterom o bojkotu izbora, dijalogu, članstvu u EU

Izvor: RTS, 26.Avg.2019

Na sastanku predsedavajućeg spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Makalistera i poslanika Narodne skupštine bilo je reči pre svega o evropskom putu Srbije, pregovorima Beograda i Prištine i dijalogu vlasti i opozicije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.