Poslanici raspravljali o NBS i privatizaciji Večernjih novosti

Izvor: Blic, 23.Jun.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici raspravljali o NBS i privatizaciji "Večernjih novosti"

Poslanici republičkog parlamenta danas su bili "fokusirani" na razmatranje amandmana na predložene izmene i dopune Zakona o Narodnoj banci Srbije, a njihovu pažnju ponovo je privukla i privatizacija kompanije "Večernje novosti".

Pored toga, teme u parlamentu bile su i Rezolucija o Kosovu, koju je usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope, kao i Rezolucija Spoljnopolitičkog odbora EP, u kojoj su države članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU pozvane da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Opozicija je, u raspravi o pojedinostima o predloženim izmenama i dopunama Zakona o NBS, ponovo iznela tvrdnje da će ta institucija biti pod uticajem stranaka, dok je guverner u ostavci Radovan Jelašić odbacio te primedbe i ocenio da predloženi zakon predstavlja značajno unapređenje kada je reč o nezavisnosti i samostalnosti te institucije.

Radikali i naprednjaci su kritikovali rad NBS u pogledu politike kursa dinara, kreditne politike, kamata, dok su poslanici Liberalno-demokratske partije naveli da je guverner bio "komentator ekonomske politike", da nije preduzeo ništa kako bi bio promenjen tok ekonomske politike i da je s funkcije guvernera "otišao u tišini".

Na primedbu te stranke da guverner nije preduzeo ništa kako bi bio promenjen tok ekonomske politika, Jelašić je rekao da verovatno "nije jurišao", ali da je uspešno radio i odbranio sve što se tiče nezavisnosti i samostalnosti NBS.

Komentarišući privatizaciju kompanije "Večernje novosti" i ulogu medijske grupacije VAC u tom procesu, portparol Demokratske stranke Jelena Trivan ocenila je da su to pitanja za nadležne instutucije, a ne za političku elitu, dok su socijalisti ukazali da treba utvrditi sve činjenice, a da, ukoliko se utvrdi da je bilo nepravilnosti, odgovorne treba kazniti.

Vladajuća koalicija ocenila je Rezoluciju o Kosovu Parlamentarne skupštine SE veoma važnom, jer ističe statusnu neutralnost pokrajine, dok poslanici opozicionih partija smatraju da je ona neobavezujuća.

Kada je u pitanju današnja rezolucija u kojoj je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta pozvao države članice EU (koje to nisu učinile) da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, Trivanova je rekla da je to "bezrazložno dizanje tenzija koje neće rezultirati ničim".

U skupštinsku proceduru danas je stigao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se, između ostalog, pooštravaju uslovi za odlazak u penziju. Više o tome možete pročitati u posebnoj vesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.