Poseta predsednika Srbije Rusiji glavna tema svetskih medija

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2018, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta predsednika Srbije Rusiji glavna tema svetskih medija

Blumberg podseća da Srbija, za koju navodi da je jedna od najbližih saveznica Kremlja na Balkanu, odbija da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, a da taj stav dele Rusija, Kina i pet država članica EU

Američka agencija Blumberg izvestila je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati danas u Moskvi s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom radi razgovora, kako navodi, "o načinima da se postigne dogovor s Prištinom pošto je plan o izmeni granica naišao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na međunarodni otpor".

Srbija duguje zahvalnost Rusiji: Moskva spremna da stvari naziva pravim imenom

Vučić, piše Blumberg, traži široku međunarodnu podršku EU i SAD da poboljša odnose s Prištinom što je, podseća se u tekstu, preduslov za pridruživanje obe strane EU u narednoj deceniji.

Vučić danas sa Putinom: U fokusu situacija na KiM

Blumberg podseća da su Vučićev predlog o dogovoru kojim bi se, eventualnom razmenom teritorija, kosovskim Srbima i etničkim Albancima omogućilo da žive tamo gde njihovi sunarodnici čine većinu stanovništva, odbacila nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri EU u strahu da bi to moglo da ponovo razbukta tenzije koje su dovele do najkrvavijeg sukoba u Evropi posle Drugog svetskog rata, u bivšoj Jugoslaviji.

Sastali su se 14. puta, ali za jedan susret Vučića i Putina kažu da je bio ISTORIJSKI

U tekstu se podseća i da je na stotine demonstranata marširalo proteklog vikenda u Prištini protiveći se planovima za podelu, dok je kosovski predsednik Hašim Tači posetio oblast na severu Kosova naseljenu pretežno Srbima, zbog čega je Srbija podigla borbenu gotovost svoje vojske.

Američka agencija napominje da je Vučić uoči posete Rusiji rekao novinarima da će situacija na Kosovu biti prioritet u razgovorima s Putinom, te da će obavestiti ruskog predsednika o najnovijem razvoju događaja i zatražiti savet, kao i podršku u svim međunarodnim forumima.

Vučić i Putin spremaju PLAN ZA KOSOVO: Pritisci na Beograd sve jači, ali Rusija stoji uz Srbiju!

.

Pratite nas na našem instagramu Srbijadanas.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.