Portparol Borela: Cilj dijaloga Beograda i Prištine je sporazum za sva vremena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2020, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portparol Borela: Cilj dijaloga Beograda i Prištine je sporazum za sva vremena

Uoči posete šefa diplomatije EU Žozepa Borela Srbiji, njegov portparol Peter Stano ističe da je, u telefonskom razgovoru sa Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem početkom meseca, Borel naglasio važnost rada na obnavljanju razgovora Beograda i Prištine.

Borel u petak stiže u dvodnevnu posetu Srbiji čiji je, kako navodi "Blic", glavni cilj oživljavanje dijaloga između Beograda i Prištine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a Stano napominje za taj list da je Borel odlučan u nameri da se to i dogodi i da očekuje da će obe strane brzo ispuniti svoje obaveze.

Stano je rekao da je Borel potvrdio nedavno u Berlinu da će se EU i on lično truditi da daju sve od sebe kako bi olakšali dijalog.

"U više navrata podvukao je odlučnost i lični angažman kao posrednika u dijalogu. U komunikaciji sa predsednicima Srbije i Kosova početkom meseca, istakao je važnost rada na obnavljanju razgovora", rekao je Stano.

On je naveo da EU očekuje da "Srbija i Kosovo brzo ispune obaveze i pokrenu dijalog s obzirom na direktnu vezu između normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva njihovih težnji".

"Cilj dijaloga je zaključivanje održivog i pravno obavezujućeg sporazuma kojim se jednom za sva vremena rešavanju sva pitanja između Srbije i Kosova, u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU, sporazum koji će podržati države članice EU i region", poručio je Stano.

Kako je ranije najavljeno u Evropskoj službi za spoljne poslove, tokom dvodnevne posete Srbiji Borel će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.