Porošenko želi da stvori grupu u EU kako bi se zaustavila igradnja „Severnog toka 2“

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2018, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko želi da stvori grupu u EU kako bi se zaustavila igradnja „Severnog toka 2“

Kijev namerava da u Evropskoj Uniji stvori grupu koja će morati zaustaviti izgradnju gasovoda "Severni tok 2", rekao je predsednik Ukrajine Petar Porošenko.

On je nazvao "Severni tok 2", "apsolutno politiziovanim projektom koji je usmeren protiv Ukrajine" i dodao da će njegova izgradnja uzeti gotovo tri milijarde dolara iz budžeta Ukrajine.

"Zato mi aktivno pregovaramo sa Nemačkom. Pozivamo ih da stvore međunarodni konzorcijum za upravljanje državnim gasnim sistemom Ukrajine. Ali uslov za učešće je zaustavljanje `Severnog toka 2` ", rekao je Porošenko.

Porošenko je dodao da su i američki partneri takođe "odlučni". Istovremeno, on nije otkrio sve instrumente uticaja, ali je izrazio nadu da bi bilo moguće zaustaviti realizaciju projekta.

U Kijevu su više puta saopštili da žele ostati tranzitna zemlja za ruski gas u Evropu. Tekući tranzitni ugovor ističe krajem 2019. godine. U tom smislu, Ukrajina je kategorično protiv postavljanja novih gasovoda oko svoje teritorije.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i SAD odlučne da razore ključni projekat, ali...

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jun.2018

Kijev namerava da u Evropskoj Uniji stvori grupu koja treba da zaustavi izgradnju gasovoda "Severni tok 2", rekao je predsednik Ukrajine Petar Porošenko...On je nazvao "Severni tok 2" "apsolutno politizovanim projektom koji je usmeren protiv Ukrajine" i dodao da će njegova izgradnja uzeti gotovo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.