Poražavajuće: Plate niske, cene visoke - skuplje od pola EU

Izvor: B92, 06.Sep.2018, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poražavajuće: Plate niske, cene visoke - skuplje od pola EU

Čak 12 zemalja članica Evropske unije jede jeftinije od Hrvatske. Dodatno je poražavajuće što čak četvrtina hrvatske plate odlazi samo na hranu.

Sećate se onog optimističnog Eurostatovog podatka, da su od Hrvata, po kupovnoj moći, u Evropi siromašniji samo Bugari. E, pa nije ni čudo, jer u Hrvatskoj su cene prilično visoke, piše hrvatske Vijesti.hr.

Hranu i piće, na primer, jeftinije ćete platiti u čak 12 evropskih zemalja, uključujući i Španiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Veliku Britaniju. Po cenama televizora, računara i mobilnih telefona, Hrvatska je među tri najskuplje zemlje u Evropi. A neće utešiti ni činjenica da Hrvati režije plaćaju 77 odsto skuplje nego pre 20 godina.

Hrana je, za hrvatski standard, ultra skupa. Plaćaju je u otj zemlji 96,5 odsto od prosečne cene u Evropi. Čak 12 zemalja članica Unije jede jeftinije - od Čeha i Slovaka, preko Mađara, Bugara, Poljaka i naročito Rumuna. Čak i Britanci i Španci imaju jeftiniju hranu nego Hrvati.

Odeću i obuću plaćaju u Hrvatskoj skoro u cent isto kao i prosečni Evropljanin.

Trošak za gorivo i vozila prosto guše Hrvate jer koštaju skoro 85 odsto proseka Unije. To je jedan glavnih od razloga zbog kojeg je prosečni auto u Hrvatskoj star 13 godina.

Dobra je vest što je za evropska merila stanovanje u Hrvatskoj jeftino. Režije su na primer na 42 odsto od evropskog proseka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.