Izvor: Radio 021, 18.Dec.2018, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popustili zbog EU: Poljska vraća sudije Vrhovnog suda iz penzije

Vlada Poljske je, pod pritiskom Evropske Unije i opozicije, povukla sporni zakon o prevremenom odlasku sudija u penziju.

AFPOdluka Vlade da smanji limit kada sudije treba da odu u penziju izazvala je masovne proteste

Poljska vlada je vratila na posao sudije Vrhovnog suda, koje je prethodno izmenama zakona primorala na prevremenu penziju.

Na radno mesto će se vratiti trećina sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji su bili penzionisani, a ovu odluku doneo je i formalno u ponedeljak predsednik Poljske Andržej Duda.

Vlada Poljske je odluku o prevremenom odlasku sudija u penziju donela ranije ove godine, a to je izazvalo brojne proteste u zemlji. Kritičari kažu da je to politički potez vladajuće partije Pravo i pravda.

Vrhovni sud EU naredio je Poljskoj da obustaviti primenu zakona.

Varšava će ipak marširati - ukinuta zabrana

Poljska zaustavila ruske lažne vesti

Kritičari kažu da je zakon pomogao vladajućoj stranci da preuzme političku kontrolu nad Vrhovnim sudom.

Stranka Pravo i pravda je već postavila većinu sudija Ustavnog suda, koji može da stavi veto na zakone. Kontroliše i telo koje imenuje sve sudije u Poljskoj.

U vladajućoj stranci su tvrdili da su potrebne reforme koje će udaljiti sa radnog mesta sudije postavljene tokom komunističkog perioda.

Zašto je vlada promenila mišljenje?

Evropska komisija, koja predstavlja izvršnu vlast EU, tražila je u oktobru od Evropskog suda pravde da se izjasni u oktobru o odluci Vlade Poljske. Argument Komisije je bio da sumnjaju da su reforme ugrozile vladavinu prava, jer su vladajućoj stranci dale političku kontrolu nad pravosuđem.

U ponedeljak je ova odluka prihvaćena, a predsednik Duda je imao rok do ponoći da odluči da li će je prihvatiti.

Ipak, Vlada je već pristala da ukine zakon, pod obrazloženjem da prihvataju odluku Evropskog suda pravde.

„Mi smo članovi Evropske unije i poštovaćemo zakon Evropske unije", rekao je prošlog meseca predsednik vladajuće stranke Jaroslav Kačinjski.

Šta je pisalo u zakonu?

Zakon o Vrhovnom sudu, koji je smanjio starosnu granicu za odlazak penziju za sudije sa 70 na 65 godina, uveden je u julu i pokrenuo je talas uličnih protesta u zemlji.

Više od 20 sudija, što je trećina od ukupnog broja, prisiljeno je na penziju, ali će sada moći da se vrate na posao.

Opozicija se plašila da će vladajuća stranka koristiti zakon da imenuje nove sudije lojalne vlastima.

ReutersMalgorzata Gersdorf, predsednica Vrhovnog suda, odbila je da se povuče

Malgorzata Gersdorf, predsednica Vrhovnog suda, bila je među onima koji su odbili da odu u penziju. Tvrdila je da joj je poljski ustav garantovao pravo na šestogodišnji mandat.

Reforme je nazvala „čišćenjem".

Konzervativna vlada demantovala je optužbe i tvrdila da pravosuđe u zemlji nije dobro reformisano nakon završetka komunizma 1989. godine.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.