Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović o poglavljima: Članice će pooštriti kriterijume

Stiže nam decembar koji kod predstavnika vlasti donosi i nadu da će ne tako laka godina u približavanju Evropskoj uniji biti završena pozitivno - otvaranjem novih poglavlja. Međutim, da li će tako i biti - velika je nepoznanica.

Izvor: N1

Dok pojedini mediji nezvanično prenose da Brisel nudi otvaranje poglavlja, u zamenu za nastavak prekinutog Briselskog dijaloga, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručuje da igre štapa i šargrarepe više >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nemaju smisla i da je Srbija zaslužila napredak. Analitičari, međutim, podsećaju na Izveštaj Evropske komisije - u kojem se navodi da Srbija nije napredovala u ključnim oblastima.

Da li postoji tzv. nepristojna ponuda - "poglavlja za nastavak pregovora sa Prištinom" kako su prenele Večernje novosti nije poznato, jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić još ne reaguje. Međutim, premijerka Ana Brnabić iz Beča poručuje da se novim poglavljima nada.

"Srbija je duboko posvećena evropskim integracijama i nastavićemo da radimo na tome. Nadamo se da će još nekoliko poglavlja biti otvoreno do kraja godine, to bi bio važan i jasan signal našim građanima. Ali nezavisno od broja otvorenih poglavlja, nastavićemo sa reformama koje su pred nama", poručila je predsednica Vlade Srbije.

Ministarka za evrointegracije ocenjuje da je Srbija potpuno spremna za nova poglavlja i da to ne samo za tri već i više:

"Ja zaista očekujem da Srbija otvori najmanje tri poglavlja, ta koja smo realno spremni i zaslužili, i ja sam to već rekla - politika štapa i šargarepe u ovoj fazi pristupnih pregovora Srbije sa EU zaista mislim da nije održiva. Okolnosti su se promenile, Srbija je pokazala da je pouzdan partner Evropske unije, tako da ta vrsta politike ne šalje dobru poruku građanima Srbije".

Pouzdanost partnera očigledno nije dovoljna već je neophodno i ispunjenje uslova. Da bi se otvorila nova poglavlja posmatra se koliko je Srbija napredovala u poglavljima 23 i 24 - odnosno u oblasti vladavine prava.

"Mislim da srpska vlast pokušava malo da obrne situaciju, pa da prikaže da ima problema zbog Kosova, zbog carine, ali ogroman je problem zbog potpunog odsustva vladavine prava i to će mnoge države članice da zamere, ali i da pooštre svoje kriterijume... Videćemo kad bude bilo otvaranja tih poglavlja, moguće je da će biti otvorena, ali i ako se otvore, mislim da će to biti poslednja etapa štapa i šargarepe", kaže analitičar Dragan Popović.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kaže da će EU odluku o otvaranju novih poglavlja doneti u decembru, i potvrđuje da se u okviru donošenja takve odluke procenjuje stanje u oblasti vladavine prava i napredak dijaloga Beograda i Prištine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Otvaranje poglavlja u decembru - velika nepoznanica

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018

Stiže nam decembar koji kod predstavnika vlasti donosi i nadu da će ne tako laka godina u približavanju Evropskoj uniji biti završena pozitivno - otvaranjem novih poglavlja. Međutim, da li će tako i biti - velika je nepoznanica...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.