Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2010, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš: Nećemo sukob sa EU, ali ne povlačimo rezoluciju

BEOGRAD -

Srbija neće povući rezoluciju o Kosovu, ali nije nam cilj da ulazimo u sukobe sa EU čiji član nameravamo da postanemo, izjavio je Zdravko Ponoš, pomoćnik ministra spoljnih poslova za bilateralu.

U intervjuu Politici on je naglasio da su voljni da svakom sagovorniku koji je spreman da sasluša naše argumente to i omoguće, odnosno da obrazlože našu poziciju i uvere u ispravnost našeg stava.

Ponoš je ukazao da cilj posete nemačkog ministar spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslova Gida Vestervelea Beogradu nije samo razgovor o nacrtu rezolucije o Kosovu koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini.

Po njegovim rečima poseta ministra Vestervelea dolazi u pravom trenutku i prilika je za razgovor koji bi vodio kompromisnom rešenju koje je prihvatljivo i Srbiji i Evropskoj uniji.

"Srbija je spremna za takav razgovor i kompromise, ali postoje i crvene linije preko kojih Srbija ne može ide, a da ne ugrozi svoje vitalne nacionalne interese. Za takav konstruktivan pristup, koji vodi održivom rešenju kosovskog problema, Srbija ima razumevanja među većinom članica UN, ali i među članicama EU", kaže Ponoš.

On je rekao da je Kosovo najveća tačka neslaganja između dve države, ali da to za sada nije urušilo saradnju dveju zemalja u ostalim oblastima.

"Nemačka i dalje podržava integraciju Srbije u EU, s tim što se u Nemačkoj, za razliku od nekih drugih država, pitanje kandidature tretira kao političko", rekao je Ponoš.

Vestervele dolazi u posetu regionu, a osim u Beogradu, boraviće i u Zagrebu, Sarajevu i Prištini, a kako je rekao Pooš cilj je da se region ohrabri na putu ka Evropskoj uniji.

Naravno, teme razgovora u Beogradu će biti specifične u odnosu na ostale i doticaće se i različitih pogleda na rešenja pitanja Kosova, rekao je Ponoš, dodajući da takav partner zaslužuje da mu se razjasni naša politička pozicija u vezi sa Kosovom.

"Srbija ne želi da se situacija zamrzne i ostane kakva jeste, mi želimo da se taj problem rešava. Činjenica da veliki broj država nije priznao Kosovo govori u prilog našoj poziciji da taj problem nije rešen", rekao je pomoćnik ministra spoljnih poslova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.