Poljoprivrednici, jeste li čuli za ove programe? Možete dobiti milione bespovratnih sredstava

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2020, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici, jeste li čuli za ove programe? Možete dobiti milione bespovratnih sredstava

Gazdinstvo Aleksandra Maukovića, vlasnika firme za proizvodnju lešnika "Pan promet" iz Erdevika, posetili su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Mauković je dobio preko IPARD programa od Evropske unije oko 7,7 miliona dinara, ukupna vrednost investicije je oko 18 miliona dinara, a njegovo gazdinstvo raspolaže sa oko 90 hektara od kojih je 50 pod >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lešnikom.

On je gostima ispričao da su čekali 12 meseci da im odgovore na zahtev za sredstva, da su u relativno kratkom roku uspeli da realizuju investiciju i vrlo brzo su dobili rešenje od Uprave za agrarna plaćanja da će dobiti novac, što se i dogodilo kroz dve nedelje.

Fabrici je naveo da je Evropska unija kroz IPARD program opredelila 175 miliona evra, što će zajedno sa finansijskom pomoći, odnosno sufinansiranjem koje je opredelila Vlada Srbije i uz pojedinačne investicije dovesti do ulaganja od oko 400 miliona evra.

Program u Erdeviku je jedan od takvih, kazao je Fabrici i dodao da su, u okviru mera koje se realizuju kroz IPARD, uspeli do sada da obezbede više od 160 traktora, za koje, kako kaže, postoji veliko interesovanje u Srbiji.

- Iskoristite ova raspoloživa sredstava jer su Aleksandar i njegova porodica od ovog novca uspeli da poboljšaju život i proizvodnju ovde koju imaju - poručio je poljoprivrednicima Fabrici.

Ministar Nedimović je rekao da je do sada podneto 1.380 zahteva, ako se ne računa konkurs koji se završava sutra i koji se odnosi na meru tri.

- Veliko je interesovanje za traktore i mehanizaciju. Nove ljude angažujemo u Upravi za agrarna plaćanja da bismo ubrzali čitav sistem. Do pre nekoliko godina svi su pričali o IPARD-u, a ova Vlada je to uspela da realizuje. Prvi put pojedinci u zadnjih nekoliko meseci dobijaju novac od strane EU, direktno na ruke i kad dobijete 60-70 posto bespovratno to su ozbiljne stvari - rekao je Nedimović.

Kazao je i da se konkretno na primeru gazdinstva Aleksandra Maukovića iz Erdevika "sjedinilo nekoliko stvari".

- Želja Evropske komisije i Evropske unije i Srbije da pomognu, drugo imate mladog čoveka i novu vrstu poljoprirvedne proizvodnje, koja nije tako karakteristična za Srbiju, a to znači da je neko ispitivao tržište. To treba da radimo. Ova mašina zamenjuje 300 ljudi, zamislite koliko se njemu smanjuju troškovi, koliko profira njemu ostaje više, ali imate još plus jedan problem, a to je što ljudi za branje nema dovoljno - rekao je Nedimović.

On očekuje još pet novih konkursa ove godine, a prvi će, kaže, biti za ruralni turizam, potom slede oni koji se odnose na nabavku traktora, za fizičku imovinu i prerađivačke kapacitete. Ove godine će se pregovarati, najavio je Nedimović, za IPARD tri program, koji će se odnositi na rekonstrukciju puteva i elektrifikaciju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.